Kent Haberleri

Deprem bölgesindeki çiftçiler destek bekliyor! “Bu faturaların altından kalkamayız”

Deprem bölgesinde başta narenciye olmak üzere gelen alım desteklerinin yetersiz kaldığını ve ürünlerinin tarlada, hasatların ise elde kaldığını ifade eden üreticiler, yaz dönemi hasadına kadar devam edebilmek için destek talep etti. 8 milyon hektar tarım alanının 3

TÜİK verilerine göre 23.8 milyon hektar tarım alanının 3.8 milyon hektarı depremin etkilediği 11 kent sınırları içinde yer alırken bölgenin bitkisel üretim değeri ise 64.1 milyar lira seviyesinde. Hatay Antakya'da yaşayan ve çiftçilik yapan üretici Murat Rüstemoğlu, Antakya'da oturduğunu kayıplarını ve cenazelerini çıkarıp defnettikten sonra bahçelere gittiklerini dile getirirken, Reyhanlı ve Altınözü Bölgesi'nde üretim yaptıklarını kaydetti ve bin dönümlük arazide sebze ağırlıklı üretim yaptıklarını belirterek şunları söyledi:” Sebze hali çökünce hiçbir yere veremez olduk. Pazar kurulamaz oldu.

 

Şu an elimde beyaz ve kırmızı lahana var ve pazarlaması için çaba sarf ettik ama pek çok firma aradı ama arkasını getirmedi. Mazot olsun gübre olsun elektrik faturaları olsun bunlarla ilgili desteğe ihtiyacımız var ve biz bu desteği karşılıksız istemiyoruz. Hasada kadar kontratlı anlaşmalar olsun. Çünkü güçlü firmaların desteğine ihtiyacımız var. Alımların devam etmesini istiyorum. Aksi takdirde bu faturaların altından kalkamayız ve 4-5 seneden önce Antakya'ya dönebileceğimizi zannetmiyoruz.”

İşte detaylar...

5-6 YILA KENDİMİZİ TOPARLAYAMAYIZ

Yaklaşık 55 senedir aile mesleği olarak Hatay'da beyaz kabak üreten ve tatlı olarak satışa sunan üretici Mehmet Ergin, senelik  bin 500 tonluk hasada ulaştıklarını söyledi.

 

Tüm üretim makinelerinin göçük altında kaldığının altını çizen Ergin, “Bundan sonraki süreçte makine ihtiyacımız var ve bu duruma göre biz 5-6 seneye kadar kendimizi toparlamamız zor” diyen Ergin, zincir marketlerin alım yaptığını fakat bölgede daha fazla alım yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öte yandan, deprem bölgesindeki üreticileri kooperatiflerle ürünleri ise mağazalarında üreticiler ile buluşturan Metro Market, eylül ayı itibarıyla başlayacak yeni sezonda bölgeden 4 bin tonluk meyve sebze alımı amaçlıyor. Üreticilerle bağlantı kuran Metro, bugüne kadar bölgeden 300 tonluk sebze meyve aldığını aktardı.

Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alımı ne zaman? İşte son gelişmeler...

BİM’de çılgın Ramazan indirimleri başladı! Siyah çay 15.50 TL’ye, siyah zeytin 69.50 TL’ye, hurma 37.50 TL’ye düştü!

25 milyon araç sahibine müjde! Hayaller gerçekleşti! Detaylar belli oldu!