28 / 04 / 2024

Deprem bölgesindeki çimento ve beton fiyatları yakın takipte! Bunu yapanlara 102 milyon TL ceza!

Deprem bölgesindeki çimento ve beton fiyatları yakın takipte! Bunu yapanlara 102 milyon TL ceza!

Deprem bölgesindeki yeniden inşa süreci devam ediyor. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, çimento ve beton fiyatlarının yakından takip ettiklerini açıkladı.



Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, deprem bölgesindeki yeniden inşa sürecinin yoğun şekilde devam ettiğini açıkladı. Kurul tarafından bazı çimento ve hazır beton firmalarına 102 milyon lira ceza keslildiği de aktarıldı. 

SEKTÖR İNCELEMELERİ BAŞLATILDI!

Küle, deprem bölgesinde gerek sosyal gerekse iktisadi toparlanma sürecini geciktirebilecek olası rekabetçi sorunların hızlı şekilde tespit edilerek, gerekli adımların atılabilmesi için sektör incelemesi başlattıklarını bildirdi. 

Deprem bölgesinde yeniden inşa sürecinin yoğun şekilde devam ettiğini vurgulayan Küle,  özellikle deprem bölgesinin yeniden inşası için gerekli malzemelerin üretim ve tedarik süreçlerindeki rekabetçi yapının korunmasına son derece hassas yaklaştıklarıı söyledi. 

Küle, teşebbüslerin bu dönemi fırsata çevirerek rekabeti kısıtlayıcı ve bozucu faaliyetlerde bulunmalarını önlemek adına çalışmalarına devam edeceklerini de açıkladı.

 

HAZIR BETON VE ÇİMENTO FİYATLARI MERCEK ALTINDA!

Yeni konutların yapımında en temel ihtiyaç malzemelerini çimento ve hazır beton olduğuna dikkat çeken Küle, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'da çimento ve hazır beton sektörlerinde faaliyet gösteren teşebbüslerin radarlarına takıldığını kaydetti.

Küle, bu teşebbüslerin aralarında anlaşarak fiyatları birlikte belirledikleri, kendi aralarında müşteri ve bölge paylaşımında bulundukları, bu bölge ve müşteriler haricindekilere ürün vermedikleri ya da fahiş fiyat talep ettikleri şikayetlerine yönelik ön araştırma başlattıklarını anımsattı.

Küle, ön araştırma sürecinde 46 hazır beton ve çimento üreticisinde yerinde inceleme yaptıklarını bildirdi. Hatay'da 8, Malatya'da 10 çimento-hazır beton teşebbüsüne, birlikte fiyat belirlemek, bölge ve müşteri paylaşımı yaparak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını vurguladı.

Deprem bölgesindeki çimento ve beton fiyatları yakın takipte! Bunu yapanlara 102 milyon TL ceza!

102 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Hatay'da faaliyet gösteren 8 hazır beton teşebbüsünden 4'ünün Kuruma uzlaşma başvurusunda bulunduğunu aktaran Küle, bu teşebbüslerden ikisinin uzlaşma sürecinin devam ettiğini diğer 2 teşebbüsün ise öne sürülen ihlal iddialarını kabul ettiğini ve bu teşebbüsler için uzlaşma sürecinin tamalandığını açıkladı.

Söz konusu bu 2 teşebbüse 102 milyon lira idari para cezası verildiğini kaydeden Küle, benzer şekilde yapı kimyasalları sektörüne dönük ayrı soruşturma sürecinin de devam ettiğini açıkladı. 

Deprem bölgesindeki hazır beton ve çimento firmalarına 37,8 milyon TL ceza!

1931'de çimento fiyatlarını düşürmek için adım atılmış!

Beton ve demir maliyetlerindeki artış o binaları da vurdu! Spor tesis binalarında prefabrik konteyner dönemi başladı! 

Geri Dön