Deprem bölgesindeki evlere elektrik verilecek mi? İşte çok merak edilen o sorunun yanıtı!
Büyük felaketin ardından, evlerinde yıkım meydana gelmeyen vatandaşlar da elektrik ve doğalgaz olmadığı için perişan. Üstelik depremin kışın en soğuk günlerinde gelmesi, hayatta kalanlar için de işleri çok zorlaştırdı. Peki deprem bölgesine elektrik verilecek mi? İşte bu sorunun yanıtını Bakan Dönme
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, yaşanan deprem felaketinin ardından, Kahramanmaraş TEİAŞ 12'nci Bölge Müdürlüğü'nde incelemelerde bulundu.
Yapılan çalışmalara ilişkin bilgi alan Bakan Dönmez, depremlerin ardından devletin tüm kurumlarıyla bölgeye intikal ederek başta arama- kurtarma olmak üzere tüm çalışmaları koordine ettiğini söyledi.
Bakan Dönmez, Kahramanmaraş’taki dağlık alanda alevlerin çıktığına yönelik videonun da Maden Tetkik Arama Kurumu'nca incelendiğini ve volkanik hareketliliğe rastlanılmadığını bildirdi.
Enkazlarda yapılan arama- kurtarmanın son ana kadar süreceğini vurgulayan Bakan Dönmez, bölgelerde enerji altyapısına ilişkin sorunların giderilmesi çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Depremin ardından en büyük ihtiyaçların başında gelen elektrik ve doğal gaz kesintisi konusuna da değinen Dönmez, elektrik ana iletim hatlarında, şehirlere elektrik taşıyan hatlarda herhangi bir sorun olmadığını belirterek, “Tüm şehirlerimize elektrik getiriyoruz” diye konuştu.
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ NE ZAMAN VERİLECEK?
Depremden zarar görmüş binalar bulunduğunu, aynı şekilde elektrik şebekelerinde hasarlar oluştuğunu vurgulayan Bakan Dönmez şöyle devam etti:
“Bunların bazıları görülen hava hatları bazıları ise yer altındaki kablo ve şebekeler. Bu noktalarda hasar tespit çalışmalarına odaklanılırken, ardından da hasarlı bölgelerin yoğun olduğu yerlerde can ve mal emniyeti açısından elektrik kesintileri uygulanmakta.
Dağıtım şirketleri AFAD ile koordineli şekilde çalışıyor ve hasarlı bölgelerin dışındaki noktalara elektrik verilmeye başlandı. Bölgede, evlerine girecek olan vatandaşlarımızın, uzmanların yapacağı değerlendirmenin ardından hasarsız olan binalara elektrik dağıtım şirketlerine başvurma şartıyla elektrik almalarını sağlamaya başladık”
Diğer yandan şehirlerde genel aydınlatma, sokak ve cadde aydınlatması ile ilgili eksiklerin de giderildiğini dile getiren Dönmez, “Elektrikle ilgili 3 binden fazla teknik personel çalışma yapıyor. Çevre illerden birçok teknik personeli bu bölgeye intikal ettirdik ve bu personellerimiz gece gündüz demeden aralıksız çalışıyor” diye konuştu.
Dönmez, doğal gaz ile ilgili de yoğun çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak, “Depremde boruların kopmasıyla, BOTAŞ’ın ana iletim hattında 18 büyük hasar meydana geldi. Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman bu nedenle doğal gazsız kaldı. Ancak dün itibarıyla onarım işlemlerini tamamladı Ancak hasar tespit ve kontrol yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.