Deprem bölgesindeki inşaat işlerine yoğun ilgi: İş makinesi operatörlüğüne talep 5 kat arttı!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra başlayan yeniden inşa çalışmaları, inşaatta gerekli olan ekip ve ekipman kullanımına yönelik talebi de artırdı.
Yüz binlerce enkaz ve daha sonra inşaatına başlanan konutlar sebebiyle deprem bölgesinde iş makinesi operatörlüğüne talep resmen patladı. Yeni Şafak'tan Merve Safa Akıntürk ve Mehmet Güney'in haberine göre inşaat sektöründe ekskavatör, yükleyici, dozer, greyder, vinç, sondaj makinesi, beton dağıtıcı ve perdah makinesi gibi makineler büyük öneme sahip. Bunları kullanmak için de ayrı bir ehliyet gerekiyor. Kahramanmaraş merkezli depremler söz konusu bu araçların ehliyetine talebi de artırdı. Kahramanmaraş’taki iş makineleri operatörlük kurusunda ayda 20 ehliyet verilirken hâlihazırda bu sayı 100’e kadar yükseldi. Kursa Türkiye’nin birçok farklı kentinden adaylar geliyor.
İHTİYAÇ DA KARŞILANACAK
Özellikle depremden sonra artışa geçmesinde deprem sırasındaki çaresizlik, yeniden inşa faaliyetlerinin yeni bir iş kapısı açması ve konutların inşasından sonra artışa geçen arz yoğunluğu da etkili oldu. Ehliyet almak için eğitimlere katılım sağlayan Yakup Kıraç, “Evler yıkılıyor, enkazlar kaldırılıyor. Konutum ağır hasarlı, konteynerde kalıyorum. Bu alanda bir açık var. Bu nedenle ehliyeti alıp bu alanda çalışmak istiyorum. Hem bir iş kapısı olacak hem de deprem bölgesinin ihtiyaçlar karşılanacak. Depremde köyümden pek çok komşum öldü. Bu da beni operatör olmaya yönlendirdi. Bu ehliyeti alırsam yine herhangi bir afet durumunda makineyi alıp yardıma koşarım. Kentlerimiz yeniden inşa ediliyor. Bu inşa sürecinde de rol oynamak istiyorum” dedi.
KURSLARDA SIKI EĞİTİM VAR
Yaptığı açıklamada depremden sonra operatörlüğün önemini anladığını dile getiren Arif Hakan Şarklı, “Hem depremden sonra enkazların kaldırılması noktasında hem de yeniden inşa faaliyetleri kapsamında bu aracın önemi öne çıktı. Yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Söz konusu bu yoğunluk talebi karşılayacak. İnsanlar konutlarını ailelerini kaybetti. Bu kayıplar da bu araçla ilgili bilinci artırdı. Hocalarımız var. Ayda bir kez sınav yapılıyor. Şu an toplamda 13 makine çalışıyor. Her makinede 6 kişi eğitim alıyor” dedi.
DEPREMZEDE İÇİN İSTİHDAM ORTAMI
Burak Bengi de yaptığı açıklamada “Ben de depremzedeyim. Kentimiz yeniden inşa ediliyor. Ben de yararım dokunsun istiyorum. Bu nedenle ehliyet almak, eğitimi tamamlayıp şantiyeye gitmeyi planlıyorum. Şantiyede operatörlük yapmaya hazırım” dedi.
YENİ AFETLERE HAZIR OLMALIYIZ
Açıklamasında ülkemizin neresinde ihtiyaç olursa olsun çalışacağını dile getiren Can Koyuncu da, “Depremden sonra operatör olmaya karar verdim. Şimdi eğitimini alıyorum. Ehliyetimi aldıktan sonra ülkemizin neresi olursa olsun herhangi bir ihtiyaç durumunda bulunmaya hazırım” derken Mert Geçkin de açıklamasında “Yakınlarımızı yitirdik. Çaresizliğin ne demek olduğunu da gördük. Bu gibi araçların önemini de anladık. Eğitimini alıyoruz, ehliyeti de aldığımızda aktif olarak bu işte çalışacağım” dedi. Ali Orhun da açıklamasında “Yarın bir gün Allah korusun yine böyle bir afet yaşandığında müdahale edebilmek için bu ehliyeti aldım. İhtiyacı olanlara yardıma koşmak isterim. Önceliğimiz deprem şehirlerindeki inşa faaliyetlerine katılmak” dedi.
Belediyeden satılık ve kiralık 10 gayrimenkul!
2023’ün en çok kazandıranları! Altın mı, dolar mı, arazi mi, borsa mı, konut mu?