Ekonomi

Deprem bölgesindeki işletmelerin 2023 yılı KOSGEB borçları silinecek

Dört saat süren Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmelerin KOSGEB’e olan borçlarının silineceğini açıkladı.Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinde hayatını yitirenlerin sayısını 46 bin 104 olarak açıklarken, depremden etkilenen şehirlerimizde acil yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayısının 230 bin, bağımsız bölüm sayısının ise 645 bini bulduğunu bildirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört saat süren kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinde hayatını yitirenlerin sayısını 46 bin 104 olarak açıklarken, depremden etkilenen şehirlerimizde acil yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayısının 230 bin, bağımsız bölüm sayısının ise 645 bini bulduğunu bildirdi.

Amaçlarının iki aya kadar bölgede 100 bin konteyner kurarak 500 bin depremzedeyi daha iyi koşullarda barınabilecekleri bu alanlara taşımak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden bugüne kadar 6 bin geçici ticarethanenin kurularak esnafın hizmetine sunulduğunu açıkladı. Erdoğan, ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşıların da kurulacağı müjdesini verdi.

KOSGEB BORÇLARI SİLİNECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 yılı borçlarının silineceklerini belirtirken, deprem felaketinde hayatını yitiren işletmecilerin ise  tüm borçlarının silineceğini duyurdu.

Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzede vatandaşa hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesinin yapıldığını kaydeden Erdoğan, depremde ağır hasara uğramış olan yerlerde esnafa 250 bin liraya kadar 12 ayı ödemesiz 60 ay vadeli, yarısı Hazinenin ödeyeceği yüzde 7,5 faizli kredi imkanı da sunulacağını bildirdi.

488 BİN KONUT YENİLENECEK

Erdoğan, mevcut planlamalar doğrultusunda 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere toplam 488 bin yeni konutun yapılarak depremzede vatandaşlara teslim edileceğini kaydederken, yaklaşık 40 bin binadaki 164 bin orta hasarlı bağımsız bölümü ekleyecek çalışmayı da başlattıklarını kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört saatlik kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, “Depremlerden etkilenen şehirlerimizdeki hayat tamamen normale dönmeden, bizlere durmak, dinlenmek haram” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlara da çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 şubat acılarını tekrar yaşamamak için riskli ve eski binaların kentsel dönüşüm ile yenilenmesi konusunda vatandaşların gereken titizliği göstermesini istedi. Erdoğan, ayrıca kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla uzun vadeli, sübvansiyonlu bir finans yönetimini önümüzdeki günlerde hayata geçireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde İstanbul ilimiz başta olmak üzere 6.5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerçeği karşımızda bulunurken siyasi hesaplarla süreci geciktirmenin vebali çok ağır" diye konuştu