Sektörel

Deprem bölgesindeki konut satışlarında zirve Kayseri'nin!

Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından inşaat faaliyetleri hız kazanırken, konut satışları da yeniden canlandı. Türkiye'de yapılan konut satışlarının yüzde 8,80’i afet bölgelerinde gerçekleşti. 

Şubat ayında meydana gelen deprem felaketinden sonra afet bölgelerindeki inşaat faaliyetleri hızlanırken, konut satışları da yeniden haraketlindi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre geçen ay Türkiye'de yapılan konut satışlarının yüzde 8,80’i afet bölgelerinde oldu.

Söz konusu illerin başında Kayseri gelirken bu ili Gaziantep ve Şanlıurfa izledi. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre geçtiğimiz ay Türkiye'de inşa edilen konut satışlarının yüzde 8,80’i afet bölgelerinde gerçekleşti. 

Depremden etkilenen bölgelerde konut satışlarının en fazla yapıldığı illerin ilk sırasını 2 bin 79 ile Kayseri alırken, sıralamayı Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana izledi.

Konuya ilişkin Global İnşaat Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Şimşek bölgedeki konut satışları ile inşaat faaliyetlerini değerlendirdi.

MÜSTAKİL EVLERE İLGİ YOĞUN!

Kayseri’deki konut alıcılarının tercihlerinin depremden sonra değiştiğini ifade eden Vedat Şimşek, Kayseri’deki vatandaşların artık deprem riskinin en az olduğu bölgelere taşındığını, süreç boyunca yüksek katlı binalara rağbetin azaldığını, bunun yerine ise müstakil evlere talebin yükseldiğini gözlemlediklerini kaydetti. 

Bu eğilimin Türkiye’nin diğer illerinde de olduğunu ancak İstanbul, İzmir gibi kalabalık şehirlerde bu seçenek pek mümkün olmadığı için, talep az katlı binalarda yoğunlaştığını söyledi.

Şimşek, gelecek dönemde inşa edilecek yapılarda deprem yönetmeliklerine yalnızca Kayseri’de değil, ülkenin tüm şehirlerinde uyulması gerektiğini belirtti.

Şimseş "Örneğin, Avrupa Birliği Projesi kapsamında Adıyaman ve Malatya’da yaptığımız iki binamız da deprem yönetmeliğine göre inşa edildi. Yaşanan depremlerde de yıkılmadı" dedi.

 

“ZEMİN ETÜT RAPORU İLE UYUMLU TASARLANMALI”

Bir yapının inşasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Vedat Şimşek, bir yapının inşasında öncelikle ilgili belediyeden alınan imar durumuna göre proje için alanında uzman teknik bir ekiple anlaşıp projenin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Projelerin, şartnameler ve yönetmelikler dikkate alınarak doğru yapılmış zemin etüt raporu ile uyumlu tasarlanması gerektiğine vurgu yapan Şimşek "Mühendislikte çok fazla alternatif çözüm üretilebilir. Yeter ki siz yapacağınız yapıyı fizibilite çalışması neticesinde ekonomik açıdan yapılabilirliğine karar verin" şeklinde konuştu.

FAY HATTININ GEÇTİĞİ YERLERDE İNŞAAT YAPILMAMALI!

Fay hattının doğrudan geçtiği bölgelerde yapı inşasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Vedat Şimşek, “İnşaat süreci başlamadan önce yapılan testlerde zeminin sınıfı, yapısı, su seviyesi ile projede seçilmiş olan beton sınıfının tespiti ve zeminin taşıma kapasitesi gibi değerler belirlenmelmesi gerektiğini açıkladı.

DENETLEMELER YAPILMALI!

Zemin etüt deneylerinin neticesinde düzenlenen rapora göre zemin ile uyumlu projeler hazırladıklarının söyleyen  Vedat Şimşek, “Proje dizaynı yaparken inşaat mühendisliğinde geçerli olan 3E kuralını uygululadıklarını belirtti.

"Doğru denetlenen binalar, afetlerde hasar alsa bile yıkılmaz" diyen Şimşek, "Ülke olarak da resmi kurumların öncülüğünde, mesleki kuruluşlar ve özel sektörle birlikte çalışarak uzun vadeli teknik ve finansal planlama yapılmak suretiyle yapılaşmaya gitmek gerekiyor" diye değerlendirdi.

Şok Marketler'in ilk çeyrek cirosu 20,8 milyar TL oldu! Mağaza sayısı 10 bin 214'e yükseldi! 

Yastık altında 8 bin 50 TL'si olana Milli Emlak'tan arazi fırsatı! Bu ilde satışa çıkarılan araziyi sakın kaçırmayın!