05 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki konutlar için 'orta hasar' çıkmazı: Konutlar neden güçlendirilmiyor?

Deprem bölgesindeki konutlar için 'orta hasar' çıkmazı: Konutlar neden güçlendirilmiyor?

Depremde en çok hasar alan illerden biri olan Hatay'daki orta hasarlı konutların yıkımına karar verildi. Peki neden güçlendirme yapılmıyor, neden direkt yıkım kararı veriliyor?



Hatay'da evlerin orta hasarlı olup da rezerv alan içinde kalan depremzedeler me yapacağına dair kafaları karışmış durumda. Evi rezerv alanı içinde olan vatandaş ''"Bize ‘rızanız olmadan olmaz’ diyorlar ama o iş öyle olmuyor" dedi.

REZERV ALANLARINI GENİŞLETME İÇİN ORTA VE SAĞLAM BİNALAR YIKILIYOR

Gazeteduvar'da yer alan habere göre; 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşanan Hatay’da rezerv alanı genişletilmek isteniyor. Şu an proje aşamasında olan genişletme ile sağlam ve orta hasarlı binalar da yıkılacak.

Rezerv alanı içinde genişletme kapsamında yer alan Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan’ın da katılımıyla bir toplantı yapıldı.

Depremde evi 'orta hasar' alan Sevgi Aytaç da bu toplantıya katıldı. Evinin olduğu alanın kısa bir süre önce rezerv alanına dahil edildiğini söyleyen Aytaç,  orta hasarlı binanın güçlendirmesini yapıp evine yerleşmek ve iş yerini açmak istese de rezerv alan içinde göründüğünden bunu yapamadığını belirtti. 

Deprem bölgesindeki konutlar için orta hasar çıkmazı: Konutlar neden güçlendirilmiyor?

BİNALAR GÜÇLENDİRİLMİYOR!

Aytaç orta hasarlı evi için olumlu haberler beklerlerken düşündüğü gibi olmadı. Hatay’da depremden sonra binalara 'hasarsız', 'az hasar', 'orta hasar', 'ağır hasar' statüsünde rapor verildi. Az hasar ve hasarsız statüsünde olan binaların tadilatları yapıldı, kullanıma açıldı. Ağır hasarlı binalar yıkıldı ya da yıkım için sırasını bekliyor. Orta hasarlıların durumu ise belirsiz. Çünkü deprem sonrası orta hasarlıların yıkılacağı söylendi.

Deprem bölgesindeki konutlar için orta hasar çıkmazı: Konutlar neden güçlendirilmiyor?

''30 YILLIK EMEĞİMİZ GİTTİ''

Aylardır orta hasarlı ev ve iş yerinin tadilatını beklediğini, şimdi rezerv alanına katılarak yıkılmak istendiğini vurgulayan  Aytaç, 30 yıllık emeğimiz bir anda gitti. Söz konusu binada benim dairem ve alt katta fırınımız, oğlumun dairesi ve oğlumun daha depremden beş ay önce açtığı iş yeri var.

Oğlum iş yerinin kredi borçlarını hala ödeyemedi. 13 aydır ne evimiz ne işimiz var. Binanın durumu belli olsa evimi, oğlumun iş yerini tadilat ettirir geçerdim. İki defa evimden eşyalarım çalındı. Şimdi tam tadilat olacakken rezerv alanı oldu, Bize ‘rızanız olmadan olmaz’ diyorlar ama o iş öyle olmuyor. Sistemde proje alanı içinde göründüğü için tadilata başlatamıyoruz.” dedi.


Geri Dön