Kent Haberleri

Deprem bölgesinden çıkacak enkaz miktarının 100 milyon tonu bulması bekleniyor!

Yıkım uzmanları yaptıkları açıklamada Kahramanmaraş merkezli 11 ilde gerçekleşen depremlerde son açıklanan rakamlara göre yıkılan ve yıkılacak binalardan çıkacak enkaz miktarının 100 milyon tonu bulmasını beklediklerini söyledi.Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, enkaz kaldırma süreci ile ilgili önemli açıklamalar yaptı

Deprem bölgesinde bir taraftan hasar tespit çalışmaları yapılırken bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, enkaz kaldırma süreci ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Mehmet Ali Bulut yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de "yıkım müteahhitliği" belgesine sahip 480 firma olduğunu, henüz belgesi onaylanmamış, belge başvurusu yapmamış ya da benzeri işler yapan firmalarla birlikte sayının 2 bini bulduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki yıkılacak bina sayısının çok fazla olduğuna ve sektörün yetişmekte zorlanacağına değinen Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, şu anda Türkiye'deki yıkım müteahhitlerinin konvansiyonel metotlarla bu binaları hızla yıkması mümkün gözükmediğini dile getirdi. Yaptığı açıklamada bu binaların yıkımının 2 yılı bulabileceğini söyleyen Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, burada patlayıcılı yıkımla süreç çok daha hızlı olabileceğini fakat bu alanda da çok fazla patlayıcı mühendisimiz olmadığını söyledi. "Türkiye'de bu alanı fazla geliştiremedik. Patlayıcılı yıkım devreye alınmalı ve patlayıcı mühendisleri yetiştirmeliyiz." dedi.

"Enkazlar hasar görmüş yolların tamirinde kullanılabilir"

Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, yıkım sürecine ilişkin de uyarılarda bulunurken, yıkımlar esnasında mutlaka iş güvenliği uzmanlarının hazır bulunması gerektiğini ve yeni can kayıplarına neden olunmaması gerektiğini söyledi. Eski binalarda tehlike sınıfında kanserojen asbest materyaller olduğunu söyleyen Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, asbest söküm uzmanlarının sahada denetim yapıp bunları işaretlemesi gerektiğini kaydetti. Açıklamasında bu alanların uzmanlar tarafından sökülmesi gerektiğini kaydeden  Mehmet Ali Bulut Söz konusu enkazın rahat taşınması için trafik düzeni iyi kurulması gerektiğini de belirtti.

Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Hafriyat kamyonları rahat çalışmalı. Bölgede çok fazla toz bulunuyor. Acilen belediyelerin elinde olan fazla su tankerleri bölgeye gönderilmeli ve sürekli olarak sulama yapılmalı. İnsanlara toz maskesi dağıtılması gerekli. Binaları  yıktık ve enkaz oluştu. Bu enkazları da en kullanışlı şekilde nasıl geri değerlendireceğiniz çok önemli. Enkaz parçaları 'konkasör' dediğimiz taş kırma makinalarında kırılarak stabilize malzeme yapılıp hasar görmüş yolların tamirlerinde ve doldurulmalarında kullanılabilir."

Açıklamasında binalar yıkıldıktan sonra elde edilen malzeme içinde ekonomiye geri kazandırılacak hurda demirler olduğuna da işaret değinen Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, "Bunların da geri dönüşmesi için elekten geçirilmesi gerekiyor. 1 gram demir bile çöpe gitmemeli, ülke ekonomisine gelir şeklinde geri gelmeli. Son açıklanan yıkılacak olan 61 bin 722 binayı da düşünürsek, 89 milyon ton enkaz oluşacak ve zaten yıkılmış olan binalarla beraber 100 milyon ton enkaz çıkacak. Çökmüş ve ağır hasarlı olan tüm binalardan elde edilecek olan çelik demir hurdası 1 milyon 750 bin ton şeklinde olacak. Enkazdan çıkacak olan demir hurdalarının geri dönüşüme katkısı ise 6 milyar 600 milyon TL'yi bulur. Bu değer ekonomiye kazandırılacak ve bölgeden 660 stadyumun içini dolduracak kadar da  enkaz çıkacak." dedi.

"Cansız mankenle yıkım testi yapalım"

Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı, MAB Destroy İnşaat ve Yıkım Hizmetleri Limited Şirketi (MAB Yıkım) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut binaların, konulacak cansız mankenlerle yıkılmasını ve böylece binalardaki güvenli noktaların tespit edilebileceğini dile getirerek, bunun için testler yapılabileceğini söyledi. Açıklamasında cansız mankenlerin az hasar aldığı yerlerin bize binalarda nerede hayatta kalınabileceği verisini verdiğini söyleyen Bulut, yıkım ekiplerinin AFAD koordinasyonu ile sürece dahil edilmesi gerektiğini de söyledi.

"Her ilde ayrı enkaz döküm noktası belirlenmeli"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon da sahadan çıkarılacak olan enkazın içindeki metallerin ayrıştırılması, diğer enkazın da parçalanması gerektiğini dile getirerek, enkazın içindeki malzemelerin sınıflandırılması ve enkaz hacim olarak küçültülmesi gerektiğini söyledi.

Bina dayanıklılık testinde talep patlaması! Bina başına fiyat 20 bin TL'den başlıyor!

İstanbul'un bu ilçeleri 7.5 şiddetindeki depreme dayanır! Japon uzman peş peşe açıkladı! İstanbul depremi...

11 ili etkileyen depremlerden sonra DASK'a 158 bin 183 hasar ihbarı yapıldı!