Genel

Deprem bölgesinden kahreden bilanço! İşte an itibarıyla can kaybı ve yaralı sayısı!

Türkiye’yi vuran depremin bilançosu saatler geçtikçe artıyor… AFAD dün meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremden etkilenen toplam 10 ildeki can kaybı ve yaralı sayısını duyurdu. İşte kahreden o rakamlar!..

Türkiye, dün Kahramanmaraş’tan gelen haberlerle büyük bir şok yaşarken, saatler geçtikçe can kaybı ve yaralı sayısı ile yeni rakamlar da gelmeye başladı.

Son verileri duyuran AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, dün art arda yaşanan depremlerde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını duyurdu.

AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Orhan Tatar, Türkiye’nin büyük bir felaketle karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

Depremin etki alanın yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı kapsadığını bildiren Tatar, bunun, Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yedide birine karşılık geldiğini bildirdi.

Yaşanan depremin ardından, devletin tüm imkanlarıyla bölgede arama, kurtarma ve iyileştirme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiği bilgisini veren Tatar, şu ana kadar 285 artçının yaşandığını söyledi.

Deprem bölgesindeki halka da hasar gören binalardan uzak durmaları çağrısı yapan Tatar, artçı sarsıntıların zaman zaman 5 ve üzeri büyüklüklere çıkabildiğini belirterek, bu nedenle de hasar almış binaların yıkıma uğrayabileceği uyarısı yaptı.

CAN KAYBI SAYISI 3 BİN 381 OLDU

Depremin son bilançosu hakkında da bilgiler veren Tatar,  şu ana kadar 3 bin 381 vatandaşın hayatını kaybettiğini, yaralı sayısının ise 20 bin 426 olduğunu duyurdu.  Tatar, teyit edilmiş, yıkılmış bina sayısının ise 5 bin 775 olduğunu, henüz teyidi yapılmamış ancak yıkıldı ihbarı gelen toplam bina sayısının ise 11 bin 302’ye ulaştığını bildirdi.

Bölgede an itibarıyla 24 bin 443 personelin görev yaptığını bildiren Tatar, ekiplerin içinde birçok kurumdan görevlinin bulunduğunu belirtti.

BÖLGEYE ULAŞIMDA SIKINTI YAŞANIYOR!

Diğer taraftan deprem bölgesinde olumsuz hava şartlarının devam ettiğini de vurgulayan Tatar, ekiplerin bölgeye ulaşmakta zaman zaman sıkıntı yaşadığını da bildirdi.

Bölgede 10 geminin yaralıları taşımak için görevlendirildiği bilgisini de veren Tatar,  görevli hava unsurlarının sayısının 54 olduğunu ve helikopterlerle 154 sorti yapıldığını, arama kurtarma ekipleri ve barınma, beslenmeyle ilgili ihtiyaçların bu unsurlarla bölgeye ulaştırıldığını bildirdi.

HABERLEŞMEDE KESİNTİLER YAŞANIYOR

Bölge genelinde haberleşmeyle ilgili yer yer kesintilerin olduğunu söyleyen Tatar, bunlara gerekli müdahalelerin yapıldığını ve 85 hizmet aracıyla vatandaşlara farklı bölgelerde beslenme hizmeti verildiğini kaydetti.

Diğer yandan depremzedeler için psikososyal destek hizmetinin de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının uzman personeli tarafından verildiğini belirten Tatar, bölgede 100 araçla birlikte toplam 1322 personelin bu hizmeti yürüttüğünü kaydetti.