Deprem bölgesine 405 bin afet konutu ve 83 bin köy evi inşa edilecek!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattıklarını söyledi.İki deprem ve daha sonra yaşanılan artçı depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AFAD Başkanlığı'ndaki koordinasyonunda, ilgili bakanlarla beraber süreci anbean sahadan takip ettiklerini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İlk andan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla 11 şehrimize gerek arama kurtarma çalışmalarındaki toplamda 26 bin enkaz, 26 bin binadan bahsediyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nın kapanışındaki konuşmasında, toplantıya katılan bilim insanlarının fikirleri, önerileri doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kentleri dirençli hale getirene kadar çalışmaları kararlı bir biçimde sürdüreceklerini dile getirdi.
İki deprem ve daha sonra yaşanılan artçı depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AFAD Başkanlığı'ndaki koordinasyonunda, ilgili bakanlarla beraber süreci anbean sahadan takip ettiklerini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İlk andan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla 11 şehrimize gerek arama kurtarma çalışmalarındaki toplamda 26 bin enkaz, 26 bin binadan bahsediyoruz. Bu çerçevede toplamda 35 bin 250 arama kurtarma personeli AFAD'ımızın koordinasyonunda tüm kentlerimizde eş zamanlı her saat, her dakika üstüne koya koya artırarak gitti. Arkadaşlarımız uyumadan, yemeden-içmeden vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için mücadele etti. Bu çerçevede valilerimiz, kaymakamlarımız, ilgili bakan arkadaşlar ve tüm ekiplerimizle beraber toplamda 271 bin personelimiz sahadaydı. Bugüne kadar 624 bin vatandaş tahliye edildi. 18 bin iş makinesi de şu an fiilen alanda hizmet vermektedir." dedi.
Yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalara değinen Bakan Murat Kurum, vatandaşların geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için AFAD'la tüm şehirlerde kurmuş oldukları koordinasyon merkezleriyle veraver bugüne kadar 360 bin çadır kurulduğunu ve bu çadırlarda 1 milyon 440 bin vatandaşın barınmasının sağlandığını söyledi.
Yaptığı açıklamdaa yine aynı anlayışla konteyner kentleri kurduklarını söyleyen Murat Kurum, "AFAD'ımız, TOKİ'miz, Emlak Konut'umuz, belediyelerimiz, buradaki bağışçılarımız, sivil toplum örgütlerimizle beraber gerek prefabrik, gerek çelik, gerek konteyner, gerek yığma malzemelerden tüm şehirlerimizde Hatay'ımızda, Malatya'mızda, Kahramanmaraş'ımızda, Gaziantep'imizde konteyner kentlerinin kurulumunu başlattık ve ne kadar ihtiyaç varsa yine koordinasyon içerisinde süreçlerimizi yürütüyoruz" dedi.
"608 bin bağımsız bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık"
Yaptığı açıklamada binaların yoğun olarak yıkıldığı yerlerin eski yerleşim alanlarında olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Bakan Murat Kurum, "Şimdiye kadar 7 bini aşkın personelimizle yapmış olduğumuz hasar tespit çalışmalarında toplam olarak 1 milyon 582 bin binada tespit yapıldı. Bu çerçevede toplamda 4 milyon 859 bin bağımsız bölüm incelendi. Söz konusu bu binalardan 214 bin 577 tanesinin acil yıkılacak, ağır hasarlı ya da yıkık olduğunun tespitini yaptık ki bunlar da 608 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bu bağımsız bölümlerin 481 bin tanesi de konut içerikli binalarımızı oluşturuyor." dedi.
Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada yıkılan binaların yüzde 96,69'unun da 99 öncesi yapılan yapılar olduğunu gördüklerini söyleyerek, "Yeni yönetmeliğe göre, yani 2002 yılındaki düzenlemeler, yapı denetim sistemindeki düzenlemeler, yeni deprem yönetmeliğiyle beraber yapmış olduğumuz düzenlemeler çerçevesinde yıkılan yapıların yalnızca yüzde 3,3'ünün 99 sonrası inşa edilen yapılar olduğunu görüyoruz ki yine bu binalarda 145 bin vatandaşın yaşadığını tespit ettik. Yine burada aslında 1998 yılı öncesi yapılar ile sonrası yapıların yıkım karşılaştırmasını görebiliyoruz. Kahramanmaraş merkeze bakıldığında da aslında burada 2004 yılındaki yerleşimle 2022 yılındaki yerleşimdeki uydu haritalarını kıyas ettiğimizde 99 öncesi yapıların yoğun bir biçimde yıkıldığını görüyoruz. Yine aynı durumu Hatay için inceleyecek olursak, 2006 yılındaki Hatay'ımızın yerleşimine baktığımızda 2023 yılındaki yerleşimdeki yoğun yıkımın yine eski yapıların olduğu bölgede sıvılaşmanın ve zemin kalitesinin düşük olduğu alanda olduğunun tespitini yapmış olduk." diye konuştu.
Kiracılar dikkat! Kiraya çıkmadan önce bu raporu mutlaka isteyin!
Deprem bölgesinde çift maaş ödenebilir! Bölgede çalışanlar için önemli teşvik...