Ekonomi

Deprem bölgesinin yeniden inşası hesaplandı! İşte maliyet raporu!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 11 ilde büyük kayıplara neden olan depremlerden sonra yeniden inşa için bir maliyet raporu çıkardı. İşte detaylar!Açıklamada, deprem bölgesinin yeniden inşasına dair de detaylar yer aldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Şubat 2023 Sektör Raporunun ayrıntıları açıklandı. Açıklamada, deprem bölgesinin yeniden inşasına dair de detaylar yer aldı.

İşte ayrıntılar…

TUĞLA KİREMİT ALANINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ!

Türkiye İMSAD Şubat 2023 Sektör Raporu’nda, inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yılı ilk çeyrek dönemde yüzde 4,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,1 oranında artış meydana geldi. Üçüncü çeyreğin tüm aylarında düşüş gösteren ve yüzde 3,3 gerileme gösteren üretim, yılın dördüncü çeyreğinde ise yüzde 3,4 daraldı. Yılın ikinci yarısına bakıldığında yaşanan daralma dış talepteki yavaşlamadan kaynaklandığı belirtildi. Bu rapora göre 2022 yılında 14 alt sektörde üretim bir önceki yıla göre artış yaşandığı kaydedilirken, 8 alt sektörde gerileme oldu. Üretimin en çok artış gösterdiği sektör yüzde 19,8 ile seramik kaplama malzemeleri olurken, en büyük düşüş de 12,7 ile tuğla kiremit alanında oldu. Plastik inşaat malzemelerinde ise yüzde 18,5, elektrikli aydınlatma ekipmanlarına bakıldığında yüzde 14,1, inşaat boya ve vernikleri yüzde 13,2, seramik sağlık gereçleri yüzde 13 büyüme oldu. Demir çelik inşaat ürünlerinde ise yüzde 12,2 ve çimento üretimi yüzde 4,6 geriledi.

YENİDEN İMAR 46 MİLYAR DOLAR!

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkımlara sebep olan depremlerin etkilerine de yer verilen raporda da; bölgede gerçekleştirilecek imar faaliyetlerinin 46 milyar dolarlık bir maliyet meydana getirdiğinin altı çizildi. Buna göre, ilk sırada yıkılan ve ağır hasar nedeniyle kullanılamayacak durumdaki 550 bin dairenin tekrardan yapılması için 28,9 milyar dolar ve bu binaların alt yapısı için 5,6 milyar dolar harcama yapılacağı düşünülüyor. Orta ve az hasarlı konutların onarımı ve güçlendirme çalışmaları için ise 2,6 milyar dolar harcama yapılacağı düşünülürken, ticari binaların yapım ve onarımı için de 3,4 milyar dolar ve kamu binalarda yapım ve onarımlar için de 2,5 milyar dolar harcama yapılacağı hesaplandı.  Alt yapı onarımı ve yenilenmesi için 3,0 milyar dolar bir harcama gerekirken, 11 ildeki güncel hasar baz alındığı zaman hesaplanan yeniden imar harcamalarının toplamı 46 milyar dolara ulaşacağı beklenmektedir.