Ekonomi

Deprem büyük korku yarattı! Altın ve dövizi olan bankaya koşuyor!

Türkiye’de 11 ilde büyük can kayıpları ve hasara neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra enkazdan çıkarılan altın ve döviz görüntüleri, yastık altındaki altın ve döviz tasarruflarının bankalara kaymasına neden oldu.

Büyük deprem felaketinin ardından yastık altındaki altındaki altın ve döviz gibi tasarrufların bankalara yönlenmeye başladığı bildirildi.

6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli büyük deprem felaketinde can kayıpları 44 bini, yaralı sayısı ise 100 bini aşarken, son tespitlere göre yüz bin civarında bina da ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi.

Ancak depremin bir başka etkisi de, özellikle Anadolu insanının yastık altında biriktirdiği altın ve döviz gibi yatırım araçlarının da enkaz altında kalmasıydı. Enkaz altından çıkarılan altın ve döviz görüntüleri, daha önce bu birikimleri bankalara yatırmak istemeyen ve tasarrufunu yastık altında değerlendirmek isteyen vatandaşı da endişelendirdi. İşte bu nedenle söz konusu tasarrufların bankalara yönelmeye başladığı bildirildi.

Dünya gazetesinden Ufuk Korcan, bugünkü yazısında, depremin ardından insanların servetlerini korumak için de harekete geçtiğini ve  bunda, enkaz altından çıkarılan altın, dövizlerle ilgili görüntülerin etkili olduğunu dile getirdi.

YASTIK ALTINDAKİ ALTIN MİKTARI 5 - 6 BİN TON

Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım araçlarının ilk iki sırasında altın ve dövizin geldiğini hatırlatan Korcan, daha önce yaşanan ekonomik krizlerin vatandaşı altın ve dövize yönlendirdiğini vurguladı.

Korcan, Dünya Altın Konseyi tarafından geçmişte yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de yastık altında 5-6 bin ton civarında altın bulunduğunu anımsatarak, bunların bankacılık sistemine katılması için daha önceki yıllarda çeşitli kampanyalar yapıldığını ancak bunların hiç birinin istenilen seviyelere ulaşmadığını söyledi.

Konuştuğu bankacıların, deprem felaketinin ardından yastık altında tutulan altın ve dövizlerin bir kısmının bankalara yatırılmaya başlandığını söylediğini aktaran Korcan, “Depremin ardından bankalarda 195 milyar 477 milyon dolar olan döviz hesapları 17 Şubat günü itibarıyla 190 milyar 520 milyon dolara geriledi. Yastık altından gelen dövizlerin büyük bölümünün DTH hesaplarından ziyade kiralık kasalara ya da Kur Korumalı Mevduata (KKM) yöneldiği söyleniyor” ifadelerini kullandı.