28 / 04 / 2024

Deprem dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den haftada 10'a düştü!

Deprem dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den haftada 10'a düştü!

Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem felaketinden sonra büyük bir artış gösteren deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş yaşandı. 



6 Şubat tarihinde yaşanan ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvuruları büyük artış göstermişti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra 3 ay içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi'ne 4 bin başvuru geldi. Fakat söz konusu başvurular bu şekilde devam etmedi. Geçen sene Haziran ayından sonra başvurular düşmeye başladı.

Paylaşılan rakamlara göre geçen sene ortalama olarak günde 300 başvuru gerçekleştirilirken, 2024 yılı itibarıyla yapılan bu başvurular 1 hafta içinde 10'a kadar indi. 13 Mart 2024 tarihinde ise yalnızca bir başvuru gerçekleşti. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, başvuruların düşüş sebebine değinerek, son durumlar hakkında bazı detaylar verdi.

Deprem dayanıklılık testi başvuruları günde 300 den haftada 10 a düştü!

APARTMANDAKİ BİRKAÇ KİŞİ YÜZÜNDEN

Prof. Dr. Yıldırım yaptığı açıklamada yaşanan bu durumun birkaç sebebi olduğuna değinerek şunları dile getirdi: Yaşanan bu depremden önce 1999 yılındaki depremde de bina dayanıklılığı konusu ile ilgili olarak inanılmaz başvurular oldu. Söz konusu bu deprem ile günde 300'e yakın başvurunun geldiği dönemler oldu ama şu an başvurular ayda 40'a kadar, haftada 10 civarına kadar indi. İnsanlar başvurmak istiyorlar fakat apartmanda birkaç kişi istemediği zaman bu başvurular da engellenmiş oluyor veya başvuru yaptıkları zaman söz konusu yapının kötü çıkması halinde ne yapacaklarını düşünüyorlar.


BELEDİYE VE DEVLETLE BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

Eğer söz konusu yapının güçlendirilmesi gerekirse, yenilenmesi gerekirse bunun nasıl yapılacağı gibi endişeleri de bulunuyor vatandaşların. Bazıları da deprem acısını yaşamadığı için biraz kayıtsız kalabiliyorlar. Türkiye'de deprem olduğunda harekete geçiyoruz. Fiyatlar döner sermaye, piyasaya göre yüksek olabilir fakat biz üniversite olarak elimizden gelen yardımı da yapıyoruz. Durumu kötü olan vatandaşlara da aşırı derecede yardımcı oluyoruz. Ne yaparsak yapalım, belediyeler ve devlet birlikteliği ile hareket edilirse çok iyi olur.

Bakan Özhaseki açıkladı! "Yarısı Bizden Kampanyası"nda merak edilenler!

Mart 2024 konut kredisi faizleri sil baştan! 1 milyonluk kredinin hem geri ödemesi hem de aylık taksitleri ne kadar?

İş Bankası'ndan son 15 gün uyarısı! Hem müşterisi olup hem de bunu yapanın hesabına tam  7 bin 500 TL yatırılacak!


Geri Dön