Genel

Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? Depreme dayanıklılık testi için nereye başvurulur?

Deprem testi günün en çok araştırılan soruları arasında yer almaktadır. Vatandaşlar özellikle “Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar!Bu haberden sonra tüm Türkiye tek yürek oldu ve depreme dair sıkı bir araştırma ağı başladı

Kahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler 10 ilde ciddi hasarlara ve çok sayıda can kayıplarına neden oldu. Bu haberden sonra tüm Türkiye tek yürek oldu ve depreme dair sıkı bir araştırma ağı başladı. Depremin etkisini anlamak isteyen vatandaşlar, deprem testine dair detaylı bilgi edinmeye başladı.

Peki “Deprem dayanıklılık testi nedir ve nasıl yapılır? Depreme dayanıklılık testi için nereye başvurulur?” İşte haberin detayları…

DEPREME DAYANIKLI BİNA NEDİR?

Yapılar arasında ayrım yapılabilmesi için en önemli katkıyı deprem yönetmeliği sağlıyor. Eski dönemlerde oluşturmuş olan deprem yönetmeliği, yeni dönem deprem yönetmeliğine göre yapıların daha az dayanıklılığa sahip olmasına sebep olduğu için yapıların inşa yılı bu konuda önemli bir kriter oluşturuyor.

Binanın dayanıklılık noktasında incelenmesi için önemli testlerin yapılması gerekmektedir. Testlerden geçen binalar ise depreme dayanıklı statüsünde olmaktadır.

DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR?

Oturulan binada kayıt bulunmuyor ise en kısa zamanda deprem dayanıklılık testi için başvuru yapılması önerilmektedir. Deprem testi sonucuna göre bina depreme dayanıklı bina statüsünde değil ise mümkünse güçlendirmesi yapılarak yapı sağlamlaştırılabilir ya da daha güvenli bir binaya taşınarak depreme karşı önlem alınmalıdır.

Yaşanılan bina kadar yapının çevresinin de depreme karşı güvenli olup olmadığı önemli bir husustur. Yaşanılan yapının altından ya da yakınından geçen bir fay hatta olup olmadığı internet aracılığı ile kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor. AFAD fay hattı sorgulama işlemi e-Devlet sistemi aracılığı ile yapılabiliyor.

DEPREM TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Bina sağlamlığı testi için yapılması gereken birkaç işlemin bilinmesi gerekir. Bulunduğunuz yerleşim yerinde bina sağlamlık testi Belediye Çevre ve şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla yapılabilmektedir. Bunun için bizzat Belediye'ye başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

DEPREME DAYANIKLI BİNA NASIL ANLAŞILIR?

Deprem yönetmeliğine uygun olarak incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle binanın yaşının kontrol edilmesi gelmektedir.

Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi?

Mirasçılar soruyor! Paylaşılamayan miras nasıl satılır?