Ekonomi

Deprem doları bir salladı pir salladı! Yatırımcılar ne yapacaklarını bilmiyor!

Dolar yatırımcıları dalgalanma halinde olan kura dair ne yapacaklarını araştırıyor. Peki yatırımcılar ne yapacak? İşte detaylar!Euro ise 0,79 yükseliş sağlayarak 20,33 kuruş seviyesinde işlem gördü

Mart ayının yeni haftasına dolar kuru 18,96 TL üzerinden giriş yaptı. Euro ise 0,79 yükseliş sağlayarak 20,33 kuruş seviyesinde işlem gördü. Kısa bir süre içinde 19 lirayı zorlayan dolar kuru an itibariyle adeta uçuşa geçti. Peki dolar almak isteyenler ne yapmalı? İşte tüm ayrıntılar…

DOLARDA İBRE DURMUYOR!

Dünya üzerinde yaşanan dolar dalgalanması ile birlikte ülkemizde bu hareketlilikten etkilenmeye başladı. ABD'de meydana gelen banka iflası ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından alınan bu ay faiz artımı yapmayacağı düşünceleri ile beraber dolar değer yitirme yolunda ilerliyor. Bu durumda ise euro tekrardan şaha kalktı.

Dolar kurunun 6 büyük para birimi karşısında gücünü test eden DXY endeki bulunduğumuz haftaya yüzde 0,65 düşüşle başlayarak 103.483'e geriledi. Dünya piyasasında yaşanan gelişmeler ile birlikte ülkemizde de gelişmeler meydana geldi. Türkiye’de dolar kuru yeni haftaya 18,96 seviyelerinden start verirken euro kuru da yüzde 0,79'luk bir artış ile 20,33 TL seviyesinden işlem görmektedir. Euronun tekrardan yükselişe geçmesiyle birlikte dolar yatırımcıları da uzmanlardan gelecek olan açıklamayı beklemeye başladı.

BANKALAR'DAN İFLAS ÇIĞLIĞI GELDİ

Ünlü analistler tarafından yapılan araştırmalar ile birlikte açıklamalar da geldi. ABD'de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflas etmesiyle birlikte bankacılık sektöründe endişeler artış gösterdi. Yaşanan ekonomi yönetimi ile beraber hızlı bir şekilde alınan önlemlerle bu endişenin giderildiğine vurgu yaptı. Bu gelişmeler ile beraber para piyasalarındaki fiyatlandırmalar Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FED) önümüzdeki hafta yapması bekleniyorken, 50 baz puan değerindeki faiz artırımına dair iddialar da ortadan kalktı.

FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

FED tarafından açıklanacak olan faiz artırımının 25 baz puan olacağına kesin gözü ile bakılıyordu. ABD'nin en ileri gelen bankalarından biri olan Goldman Sachs ise FED tarafından yapılacak olan toplantıda faiz artışına gidilmesini beklenmeyen bir durum olacağını söyledi.

Analistler tarafından yapılan açıklamalara göre FED'in faiz artırımı ile ilgili beklentilerin azalmasının doları diğer para birimleri karşısında baskılayacağını vurguladı. Dolar endeksi ise 103 destek, 105 seviyesinin ise direnç olduğunu kaydetti.