Genel

Deprem dönüşümü, riskli şehirlerden başlatılacak!

Mart ayında 2011 Konut Kurultayı düzenleyeceklerini açıklayan TOKİ Başkanı Bayraktar, doğal afetlere karşı dünyanın önde gelen kentsel dönüşüm uzmanlarını Türkiye'deki uzmanlarla bir araya getireceklerini kaydetti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, devlet, hükümet, yerel yönetimler, dernekler, akademisyenler ve iş dünyasının birleşerek deprem dönüşümünü gerçekleştirmesi gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, bu dönüşümü başlatmak için dünyanın önde gelen kentsel dönüşüm uzmanlarını Türkiye'deki uzmanlarla bir araya getireceklerini açıkladı.
TOKİ Başkanı Bayraktar, kentlerdeki ruhsatsız konut alanları ve gecekondu oluşumunun çok ciddi boyutlara vardığına dikkat çekti.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Deprem kuşağında olan Türkiye'de şehirleri, salaş ve plan dışı kaçak yapılardan kurtarmanın herkesin en önemli görevi olması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Bugün 7 şiddetinde bir deprem binlerce insanımızın hayatını tehlikeye atar. Mali açıdan da 90 milyar liralık fatura çıkarır. Devlet, hükümet, yerel yönetimler, dernekler, akademisyenler ve iş dünyası birleşerek deprem dönüşümünü gerçekleştirmelidir" dedi.
Bu dönüşümü başlatmak için dünyanın önde gelen kentsel dönüşüm uzmanlarını Türkiye'deki uzmanlarla bir araya getireceklerini vurgulayan Bayraktar, burada tüm aktörlerin kentsel dönüşümü, özellikle de doğal afetlerden ve depremden korunmak için gerekli olan modelleri tartışacaklarını aktardı.

TÜRKİYE HAZIRLANMALI
Başkan Erdoğan Bayraktar, kendilerinin de TOKİ olarak deprem dönüşümünü, deprem haritasına göre en riskli bölge ve şehirlerde başlatacaklarını belirtti.
TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için 4-5 Mart 2011 tarihlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde 2011 Konut Kurultayı düzenlenecek.
Kurultaya aralarında Kore Mimarlar Odası Başkanı Lee Sang Leem, 'global şehir' kavramının yaratıcısı sosyolog Saskia Sassen, UNDP Çevre ve Sürdürülebilir Gelişim Program Direktörü Dr. Katalin Zaim gibi kentsel dönüşüm konusunda otorite kabul edilen 13 uzman da katılacak.
Amerika, Meksika, Kore, Japonya, gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atmış yerli ve yabancı uzmanların bir araya geleceği kurultayda, katılımcılar tecrübelerini ve çözüm önerilerini paylaşacak.

81 ilde 500 bin konut inşa etti
Türkiye'nin tamamında toplam 249 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiren ve '81 ilde 500 bin konut' hedefine ulaşan TOKİ, ayrıca 111 bölgede 57 bin 459 konutluk uygulama başlattı ve bunlardan 30 bin 745 adet konutu tamamladı. Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 4 milyar liraya ulaştı.

Daha iyi bir gelecek hedefi
Konut Kurultayı'nda kentsel dönüşüm projelerinde, kentsel yoksulluğun, altyapı ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması, kentsel standartların ve iş potansiyelinin artırılması, ekonominin canlandırılmasının yanı sıra doğal ve çevre kaynaklarının sürdürülebilirliği, karbon salınımının ve deprem riskinin azaltılması ele alınacak.
Türkiye'de doğal afetlerin, özellikle depremin tehdit etmediği, insanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri, eko sisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan, geleceğin dünyasını kucaklayan konutlara nasıl ulaşılacağı da kurultayın önemli bir gündem maddesi olacak.
YeniAsır