Deprem en çok hangi katta hissedilir? Hangi yıldan sonra yapılan binalar depreme dayanıklı?
Deprem ülkemiz için bir gerçektir. Yaşanan son büyük ölçekli Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra vatandaşlar bazı sorularına yanıt aramaktadır. İşte o sorular ve onların yanıtları!Binaların üst katlarında bulunanlar, deprem esnasında meydana gelen sarsıntıyı açıkça hissederler
DEPREM EN ÇOK HANGİ KATTA HİSSEDİLİR?
Deprem özellikle binaların üst katlarda yaşayan insanlar tarafından hissedilebilir. Binaların üst katlarında bulunanlar, deprem esnasında meydana gelen sarsıntıyı açıkça hissederler.
Peki “Deprem en çok hangi katta hissedilir? Hangi yıldan sonra yapılan binalar depreme dayanıklı?” İşte yanıtlar…
DEPREMDE BİNANIN SALLANMASI İYİ Mİ?
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının dayanıklı olması ya da yeni olma özelliği de deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
HANGİ YILDAN SONRA YAPILAN BİNALAR DEPREME DAYANIKLIDIR?
Bu soruya uzmanlar şöyle cevap veriyor; 2001 yılından sonra yapılan binalar deprem riskini daha az taşımaktadır. Binayı kurtaran üç şey bulunmaktadır; demir, beton ve zemin. 1996 yılı sonrasında İstanbul’da hazır beton ve nervürlü demir kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Ondan önceki bütün binalarda deniz kumu var ve demirler düzdür. Deniz kumunun taneleri küçük olduğu için tam taşıyıcılık sağlayamıyor ve kumun içindeki tuz demirleri çürütmektedir. Düz demir demek tehlike demek. Düz demir, deprem sırasında betona tutunamaz ve kolonun kopması nervürlü demire göre iki kat daha kolay olur. Hazır beton da aynı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Bilhassa 1996 yılı öncesi yapılan bütün binalar riskli durumda. Bu risk 2001 yılından sonra inşa edilen binalarda bulunmuyor.
Birinci deprem kuşağında olan binalardan bilhassa 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalırlar ve hasar çok daha büyük olur bunun sonucunda yıkım ile karşılaşabiliyor. Deprem sırasında 1 ve 2 katlı binalar ile 20 katın üzerinde yapılan binalar etkilemeyebilir, daha az etkiliyor. Binaların her depremden sonra incelenmesi gerekmektedir. Özellikle 2018 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliğine çok ciddi şartlar getirdi. Bu yıldan önce yapılan olan binalarda daha hassas davranılması gerekiyor.
DEPREMDE BİNA NEDEN ÇÖKER?
Depremde binaların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması halinde, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem esnasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına neden olur. Konutlar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise deprem sırasında binalar birbirine çarpar ve hasar oluşur.