Kent Haberleri

Deprem felaketi bu tarım ürünlerini de vurdu!

Deprem felaketinin yaşandığı bölgede sulama garantisi olmaması nedeniyle tek ekim çağrısı yapılırken depolardaki hasarlar ve TMO’nun fiyat açıklamaması pamuk, buğday ve mısırda alarm durumu oluşturdu. 2023’te toprağa tek ürün ekmeye hazırlanan deprem kentleri kalkınma bölgesi olmayı istiyor. Bunun yanında, depremin vurduğu 11 kentte yaklaşan hasat sezonu alarm veriyor

Türkiye her gün gıda ve hayvancılık ürünlerinde yeni bir zam haberini daha alıyor. Bunun yanında, depremin vurduğu 11 kentte yaklaşan hasat sezonu alarm veriyor. Özellikle sulama kanalı, depo ve makine teçhizatında meydana gelen hasarların deprem illerinde yaz sezonu hasadı için büyük sorun oluşturduğunu söyleyen sektör temsilcileri, buğday, mısır ve pamukta çiftçinin büyük mağduriyet yaşayabileceğinin altını çizdi. Üreticinin alım gücünün tümüyle kaybolduğuna dikkat çeken Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, sulama ve depolama hasarlarının çiftçiyi vurduğunu ifade etti.

TMO ALMAZSA ÇİFTÇİ BATAR

Buğday, şu anda yeni ekimi süren mısır ve pamuk hasadında büyük sorun meydana geleceğini belirten Okay, yaşanan durumu şu şekilde özetledi: “Depolama alanları hasar gördü ve bu bölgede 60'a yakın çiftçinin fabrikası var. Bunların 50 tanesinde hasar bulunuyor.

İşte detaylar...

Alıcılar piyasaya çıkmadığında problem yaşanır. En son bize gelen bilgilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Antakya'da şube dışında silo açmayacağını öğrendik. TMO alıcı pozisyonuna geçmezse, ürün satacak pozisyonda olmazsa zaten çiftlik fabrikaları olsun, un fabrikaları olsun, depolama sorunu meydana gelecek. İster istemez piyasada talep olmayacak. Arz fazla olacak. Bu da fiyatlara doğrudan yansımış olacak. Bu bizi çiftçiyi tedirgin eden bir durum. Daha vaktimiz varken yetkililerin buna bir önlem almasını talep ediyoruz. 30 gün sonra buğday biçilecek. Fakat buğdaya fiyat alamıyoruz” dedi.

61.3 MİLYAR TL'LİK GELİRİN 3'TE 1'İ HASARDA

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, 2021 yılından itibaren deprem felaketinin yaşandığı bölgenin GSYH'ye katkısı 713.9 milyar TL oldu. Bu tutarın yüzde 8. 6'sına denk gelen 61.3 milyar TL tarım sektöründen sağlandı. Türkiye’nin tarımsal hasılasının yüzde15.3 oranı depremden illerinde üretilirken, Gaziantep dışında kalan kentlerde tarımın ekonomi içindeki payı ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor. Yine rapora göre bölgede tarım sektöründe yaşanan zararların toplamı ilk tespitlere göre 24.2 milyar TL (1.3 milyar dolar) bandında hesaplandı.

Mevsim kurak geçince zeytinyağı fiyatları tavan yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı sürpriz bir kararla tam 3220 personel alacak! Hemen bakın!

Annelere müjde! ŞOK’ta bebek bakım örtüsü 35 TL’ye, bebek bezi 194 TL’ye, ıslak havlu 17 TL’ye düştü!