Genel

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine savcılık soruşturması!

Depremzedelerin konut ihtiyacını fırsat bilerek kira bedellerinde artış yapan bir çok ev sahibi mercek altına alınırken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar yaşandığının tespit edilmesi üzerine düğmeye bastı

Tüm ülkeyi üzüntüye boğan ve 11 ili etkileyen depremlerden sonra konut fiyatlarında görülen hareketlilik üzerine soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar yaşandığının tespit edilmesi üzerine düğmeye bastı.

Bu arada Bloomberg'te yer alan bir habere göre, hükümetin ‘fahiş kira, fiyat artışına’ hapis cezası getirilmesine yönelik çalışma başlattığı bildirildi.

Haberde yer alan bilgilere göre, 11 ili etkileyen, 45 bine yakın insanın hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı depremlerin ardından önümüzdeki ay başında yeni inşaatlar için harekete geçmeye hazırlanan hükümet, fahiş fiyat artışları için de 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası getirmeyi planlıyor.

Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre hükümet, 1 yıl içerisinde 400 bin civarında konut üretmeyi hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde inşaat sektörü temsilcileriyle Gaziantep’te bir toplantı yaptı. TOKİ, LİMAK, TOBB ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yanı sıra, alçı, armatür, boya, kalıp, yalıtım, ahşap, pencere gibi inşaatın ana bileşenlerinin çatı örgütlerinin toplantıda hazır bulunduğu ifade edildi.

 

FAHİŞ FİYATA 5 YIL HAPİS CEZASI

Hükümetin önümüzdeki süreç içinde dikkate alacağı iki önemli konu inşaat malzeme fiyatlarında yaşanabilecek artışlar ve son dönemde yaşanan kira artışları. Alınan bilgiye göre, hükümet fahiş kira ve fiyat artışları için yeni bir yasal düzenleme yapacak.

Buna göre fahiş fiyat artışı yapanlara 2 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları uygulanacak.

İnşaat yapım süreçlerinde de ham madde fiyatlarında sabitleme yapılacak. TOBB depremin yaşandığı 11 ilde ham madde maliyetlerinde bir yükseliş olmadığı sürece deprem bölgesine yönelik inşaat malzemesinde fiyat artışı yapılmayacağını açıklamıştı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Bakan Kurum da, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda fiyat artışları konusunda ciddi uyarılarda bulunurken, süreci fırsata çevirenlerin kamuoyuna ifşa edileceği açıklamasını yaptı.

Geçen yaz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren düzenlemeyle 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla artış yapılabileceği hükme bağlanmıştı.