Deprem Kanunu kentsel dönüşüm için bir fırsat olmalı!
KTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Hazırlanan Kanun Tasarısının fırsat bilinerek mevcut bina stoku bilgi bankasını oluşturması gerektiğini söyledi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, "Deprem Kanunu" diye adlandırılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Hazırlanan Kanun Tasarısının yasalaşması halinde belediyelerin bunu fırsat bilip binaların özelliklerini içeren mevcut bina stoku bilgi bankasını oluşturmaları gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanun hazırlanırken çeşitli konuların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bina stokunun değerlendirilmesi için ülkemize uygun bina hızlı değerlendirme formları oluşturulmalı ve formlar bölgesel yapı stoku özellikleri dikkate alınarak kullanılmalıdır. Yurt dışındaki binalar için hazırlanmış formlar ülkemizdeki bina stoku için uygun olmayabilir. Bina stokunun durumunu belirlemek için görev alacak inşaat mühendislerinin konuyla ilgili ülke genelinde eğitilmesi uygun olacaktır. Belediyeler bu kanunu fırsat bilip binaların özelliklerini içeren mevcut bina stoku bilgi bankası oluşturmalı. Bu bilgi bankası afet sonrası da kullanılabilir. Beton kalitesi ve zemini zayıf binalar kesinlikle kentsel dönüşüme tabi tutulmalıdır. Kentsel dönüşüme öncelikle birinci derece deprem bölgelerinde bulunan tüm şehirlerden başlanılmalıdır."
"KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE KIRSAL DÖNÜŞÜMDE UYGULANMALI"
Kentsel dönüşümle birlikte kırsal dönüşüm de uygulanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bayraktar, "Kırsal dönüşümde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki köy evlerine öncelik verilmelidir. Yeni binaların yapılacağı alanlar sağlam zeminlerde seçilmelidir. Zorunlu olmadıkça deprem bölgelerinde yapılacak toplu konutlarda çok katlı binalardan kaçınılmalıdır" diye konuştu.
Prof. Dr. Bayraktar, kentsel dönüşüm sırasında, bina yıkımı için ekonomik yöntemler geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Kentsel dönüşümle yeni yapılacak binalarda denetimler daha sıkı ve tavizsiz uygulanmalı, cezai müeyyideler ağırlaştırılmalı ve uygulanmalıdır. İncelemelerde okul, hastane ve kamu binalarına öncelik verilmelidir. Güçlendirilmesine karar verilen binaların projeleri, konusunda uzman inşaat mühendislerince hazırlanmalı ve yapımı bu konuda deneyimli müteahhitlere yaptırılmalıdır."
Binalarla birlikte deprem bölgelerindeki baraj, köprü ve diğer mühendislik yapılarının güvenliklerinin de uzmanlarca belirlemesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Kentsel dönüşüm mühendislik kurallarına uygun yapılmazsa deprem korkusunu silemeyiz, zararlarını azaltamayız, maddi ve manevi kaybımız çok büyük olur" dedi.
AA