22 / 12 / 2024

'Deprem karnemiz hala zayıf' diyen Prof. Dr. Naci Görür'den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

'Deprem karnemiz hala zayıf' diyen Prof. Dr. Naci Görür'den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

Prof. Dr. Görür 'deprem karnemiz hala zayıf' diyerek depreme dayanıklı kentler için çelik yapılaşmanın yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.



Prof. Dr. Görür, dünyada depreme dirençli kentler oluşturmak için özellikle çelik yapıların tercih edildiğini belirti. Görür, depreme dayanıklı kentlerin oluşturulması için bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzemelerin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. 

 Deprem karnemiz hala zayıf diyen Prof. Dr. Naci Görür den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

DEPREME KARŞI DİRENÇLİ YAPILAR OLUŞTURULMALI

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 Depremi’nin üzerinden tam 25 yıl geçti. Ancak ne yazık ki Türkiye hâlâ depremler için gerekli hazırlığı yapamadı. İstatistiklere göre, İstanbul’da 4 milyona yakın deprem riski taşıyan konut var.

Üstelik bu rakama iş yerleri, sosyal yapılar dahil değil. Depreme karşı dirençli yapılara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen YouTube kanalı Çelik Mikrofon’a katılan Prof. Dr. Naci Görür, “Dünyanın nabzı” olarak nitelediği depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, insanları depremin değil, göçen binaların öldürdüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor: “Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzeme kullanmak önemli” dedi. 

 Deprem karnemiz hala zayıf diyen Prof. Dr. Naci Görür den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

DEPREMDEN ÖNCE KENTLER DEPREME HAZIRLANMALI

Depremleri, dünyanın nabzı olarak tanımlayan yer bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Görür, “Dünya, yaratılışı icabı deprem üretecektir. Deprem olmazsa, dünyanın sonu gelir. Yani deprem, bir nevi dünyanın nabzı gibi.

Öncelikle ilk hatırlamamız gereken şey şu ki, insanı deprem öldürmüyor. Bizler, evlerimizi deprem zone’larında kurmuşuz çünkü buralar aynı zamanda dünyanın en verimli yerleri. Ancak onun dinamiğine uygun yapılar yaparak, tasarlayarak ve şehirler kurarak depremin zararlarını azaltmamız lazım...

Modern dünyada, depremden önce kentler depreme hazırlanır. Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın halkının kendilerine yardıma gelindiğinde yöneticileri, ‘Şimdiye kadar neredeydiniz, neden oturduğum yeri deprem dirençli yapmadınız?’ diye sorgulaması lazım.

Japonya’da bizim gibi depremler oluyor, bizde on binler ölürken, orada 3-4 kişi tesadüfen ölüyor. Çünkü deprem olmadan önce kenti depreme dayanıklı hale getirmek mümkün” diye konuştu.

Prof. Dr. Naci Görür: Büyük İstanbul depremi muhakkak olacak dedi, zemini çok sağlam olan ilçeyi açıkladı! 

Prof. Dr. Naci Görür Suriye'deki depremi değerlendirdi! Hatay'ı işaret etti! Büyük depremin habercisi mi?

Geri Dön