Deprem konutları için günlük 1500 lira yevmiye ile usta aranıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapımı süren deprem konutları için en büyük zorluklardan birinin inşaatlarda çalışacak usta bulmak olduğunu söyledi.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken konuyla ilgili sıkıntılarını da dile getirdi
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında yıkılan konutların yenilerinin yapılması için büyük bir seferberlik başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken konuyla ilgili sıkıntılarını da dile getirdi.
Dunya.com’un haberine göre, Deprem bölgesinde yapılacak 680 bin konut ve 170 bin iş yerinin maliyetinin 100 milyar dolar civarında olacağını belirten Özhaseki, ekonomik olarak maliyetinin zorluğunun yanında kış gelmeden vatandaşı yapılan sağlam konutlara yerleştirmenin ise ayrı bir zorluk olduğunu söyledi.
İŞÇİ BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ
Bakan Özhaseki, devam eden inşaatlarda en büyük sıkıntının işçi konusunda yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “İstanbul’dan müteahhitler bizi arıyorlar, ‘Ekipleri deprem bölgesine çektiniz ama biz burada çalıştıracak usta bulamıyoruz. Günlük bin 500 TL verdiğimiz halde işçi bulamıyoruz.’ İşçi konusunda sıkıntı var. Eleman zorluğu çekiliyor. Malzeme konusunda sıkıntımız yok. Türkiye hem üreten hem yurt dışına malzeme satışı yapan bir ülke konumunda. İnşaatta kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu zaten yerli üretim. Sadece usta bulabilmek zor hale geliyor. Ama hepsinin elbette bir çözümü olacak. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımıza bu konuyla ilgili bir arzımız olacak. İşi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için birtakım kararlar almak durumundayız. Bir basın toplantısı yaparak, konuyla ilgili aldığımız kararları açıklayacağız.”
MALATYA’DA YIKIMLAR SÜRÜYOR
Ağır hasarlı bina sayısının 40 bin, ticarethane sayısının 20 bin olarak tespit edilen Malatya’da yıkımlar sürüyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, çarşı diye tabir edilen bölgedeki ağır hasarlı binaların yıkım ve moloz kaldırma işlemlerinin daha hızlı olarak yapılması için çağrı yaptı. Sadıkoğlu şöyle konuştu: “Yıkım ve moloz kaldırma işlerinde şehir merkezinde daha hızlı çalışmak zorundayız. Yıkımlar hızlıca yapılmalı, çarşının ayağa kaldırılabilmesi için planlanan proje hızlıca uygulamaya geçirilmelidir. Ekonominin canlı tutulduğu, ticaretin merkezi olan çarşımız bitirilmeden, esnafımızın hakları en iyi şekilde korunarak yeni iş yerleri teslim edilmelidir. Tüm konutlar tamamlansa bile bir anlamı olmaz. Şehri yeniden ayağa kaldırmayı amaçlıyorsak öncelikle ticari faaliyetleri ayağa kaldırmamız gerekir.”