AVM

Deprem korkusu AVM'leri de vurdu: Ziyaretçi sayısı yüzde 35 düştü!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı yaptığı açıklamada yaşanan büyük depremlerin en çok perakende sektörünü etkilediğini söyledi.Nuri  Şapkacı, depremin ilk haftasında Türkiye genelinde ziyaretçi girişlerinin yaklaşık olarak yüzde 30-35 oranında düştüğünü, ilerleyen haftalarda ise bu düşüşün yüzde 15-20 seviyelerine geldiğini söyledi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı yaptığı açıklamada yaşanan depremlerin en çok perakende sektörünü etkilediğini söyledi.

Nuri  Şapkacı, depremin ilk haftasında Türkiye genelinde ziyaretçi girişlerinin yaklaşık olarak yüzde 30-35 oranında düştüğünü, ilerleyen haftalarda ise bu düşüşün yüzde 15-20 seviyelerine geldiğini söyledi.

Mart ayında ise ziyaretçi sayılarının deprem öncesine göre yaklaşık olarak yüzde 10 oranında düştüğünü söyleyen Nuri Şapkacı, söz konusu sürecin başta bölge halkı olmak üzere herkesi derinden etkilediğini söyledi. Nuri Şapkacı açıklamasında “Perakende sektörü ve lüks segment büyük ölçüde etkilendi. Moda ve eğlenceye yönelik sektörlere tesir etti. Çünkü insanlar eğlenmek istemedi." dedi.

Yaptığı açıklamada deprem dedikodularının çıktığını ve söz konusu bu durumdan da en çok mega kent İstanbul'un etkilendiğini söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, turistlerin rezervasyonlarını iptal ettiklerini fakat İstanbul’da bir toparlanma gözlemlediklerini söyledi. Nuri Şapkacı açıklamasında "Çünkü mart ayı itibariyle ziyaretçi girişleri yüzde 10’lara ulaşmış durumda” dedi.

1 ALIŞVERİŞ MERKEZİ 1.500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Yaptığı açıklamada alışveriş merkezlerinin içinde yer bulunan markalarla beraber önemli bir ekosistem oluşturduğunu kaydeden Nuri Şapkacı, alışveriş merkezi sektörünün istihdam kapısı olduğunu dile getirdi. Ekosistemin; üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle beslediğini belirten Nuri Şapkacı, “Alışveriş merkezlerini öyle ya da böyle açmak zorundayız. Her bir alışveriş merkezi 1.500 kişiye istihdam sağlıyor. Aileler ve tedarikçilerle bu rakam 6-7 bin kişiyi buluyor. Biz alışveriş merkezlerini yalnızca alışveriş için açmıyoruz, açmadık. Buralar yalnızca istihdam yeri değil insanların birbirleriyle iletişim kurduğu sosyalleşebilecekleri yaşam merkezleri” dedi.

444 AVM, 88 MİLYAR LİRA CİRO

Dünya'da yer alan habere göre, açıklamasında alışveriş merkezlerinin oluşturduğu ekonomik değer hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Şapkacı, Türkiye’deki 444 alışveriş merkezinin içinde bulunan markalarla beraber önemli bir ekosistem meydana getirdiğini söyledi. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörde  alışveriş merkezlerinin ekosistemi içerisinde 2.1 milyon kişiye istihdam sağlandığını dile getiren Nuri Şapkacı, 2022 yılında AVM’lerde yaratılan toplam cironun da yaklaşık olarak 88 milyar lira olduğunu kaydetti.

Nuri Şapkacı, AYD Başkanlığı'nın dışında ECE Türkiye’de Genel Müdürlük görevini de yürütüyor. Nuri Şapkacı mevzuattaki yeni düzenleme ile alışveriş merkezlerinin reklam toplayamayacağını ve bu sebeple ortak alanlarda eğitim ve çocuk tiyatrosu gibi etkinlikleri artık finanse etmenin mümkün olamayacağını da kaydetti.

11 ŞEHİRDE BARINMA İÇİN AVM’LER 24 SAAT AÇIK

Açıklamasında Elazığ dahil 11 şehirde toplam 27 alışveriş merkezinin bulunduğunu ve bunlardan 17’sinin şu anda hizmet verdiğini kaydeden Nuri Şapkacı, alışveriş merkezlerinin gece barınma ihtiyacı için kapılarını 24 saat açık tuttuğunu, AVM’lerde kan bağışı stantları kurulduğunu, AVM yatırımcıları tarafından da bölgeye çok sayıda hijyen seti, ısıtıcı, bebek maması, battaniye, giysi, bebek bezi, gıda ve su gibi yardımların ulaştırıldığını dile getirdi.

Nuri Şapkacı ayrıca açıklamasında depremi izleyen günlerde yapılan ayni ve maddi yardımlara ek olarak vinç, ekskavatör, forklift gibi teknik ekipmanların AYD üyesi firmalar tarafından bölgeye sevk edildiğini de söyledi. Şapkacı, depremin ilk günlerinden bu yana kurmuş oldukları aşevlerinde günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdıklarını da sözlerine ekledi.

Demirören'in İstiklal Caddesi'ndeki AVM'si, Denizbank'ın oldu! AVM'nin ismi İstiklal AVM olarak değişti! 

İzmir'deki Ege Park Balçova AVM ve otel icradan satışa çıkarıldı!

AVM'ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!