Genel

Deprem neden hep gece olur? Son dakika deprem nereden öğrenilir?

Deprem Türkiye’nin gerçeklerinden biridir. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler ise unutulan bu gerçeği yeniden hatırlattı. Bu elim olaydan sonra vatandaşların depreme dair sorduğu soruların sayısı artmaya başladı. İşte merak edilenler!ve 5

DEPREM RİSKİNİN EN AZ OLDUĞU YERLER NELERDİR?

4. ve 5. En az riskli deprem bölgesinde olan iller bu grupta yer almaktadır. Türkiye deprem haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta bulunan illerdir. Bu iller ise Artvin, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunmaktadır.

Peki “Deprem neden hep gece olur? Son dakika deprem nereden öğrenilir?” İşte bu soruların ve depreme dair sorulan diğer soruların yanıtları…

EVİMİN ÜZERİNDEN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Evinin üzerinden fay hattının geçip geçmediği konusu merak ediliyor. Bunun için e-Devlet sistemine üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifreler ile giriş yapılmalıdır. Daha sonra arama bölümüne Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklanması gerekir. Uygulamaya git diyerek AFAD internet sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

DEPREM NEDEN HEP GECE OLUYOR?

Bilimsel bilgi olmasa da uzman kişiler, bu sorunun yanıtını belli bir çerçeveye oturtuyor. Güneş'in çekim gücünün etkisi ile Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altında bulunuyorken, gündüz bölümü gevşek konumda bulunmaktadır. Bundan dolayı depremlerin genel bir bölümü gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin edilmektedir.

SON DAKİKA DEPREM NEREDEN ÖĞRENİLİR?

AFAD. deprem.gov.tr. adresi üzerinden ya da Kandilli Rasathanesinin internet adresi üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

3. DERECE DEPREM BÖLGESİ TEHLİKELİ MİDİR?

Deprem bölgelerinin ne kadar tehlikeli olduğu vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 4.üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölgedir. Sonraki bölge yani 3’üncü derecede olan bölgeler, 4. derece bölgelere kıyasla, bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi de 3’üncü dereceden daha fazladır. Ama, en fazla deprem riski taşımakta olan bölgeler 1 inci derece deprem bölgeleridir.