Kent Haberleri

‘Deprem oldu olacak’ diyen Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan tahmin: "500 binden çok daha fazla olur"

 "Deprem oldu olacak" diyen Prof. Dr. Naci Görür, olası bir Marmara Depremi'nin meydana gelmesi durumda yaşanabilecekleri sıraladı. İşte Naci Görür'ün o açıklamaları... Dr

Halk TV'de yayınlanan bir programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Deprem oldu olacak" diyerek korkutan açıklamalarda bulundu.  Marmara depreminin minimum 7,2; maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını belirten Görür, “11 şehirdeki depremin toplamından daha fazla bir zarar verir” diye konuştu. İşte Naci Görür'ün o açıklamalarının tamamı...

“11 ildeki depremin toplamından fazla bir zarar verir”


Ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Halk TV'de katıldığı bir programa konuk olarak Marmara bölgesinde olası bir deprem senaryosu hakkında önemli uyarılarda bulundu. Görür, olası Marmara depreminin minimum 7,2; maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını ve bu depremin, 11 ildeki diğer depremlerin toplamından daha fazla zarar verebileceğini ifade etti.

“500 binden çok daha fazla olur"


Özellikle İstanbul'un karmaşık ve mühendislik hizmeti almamış yapısı nedeniyle, potansiyel depremin kentte ciddi tahribatlara yol açabileceğini belirten Görür, "Ölümle burun buruna kalan insanların sayısı 500 binden çok daha fazla olur" şeklinde uyardı. İstanbul'da çökme ve göçme olasılığı olan bina sayısının 100 binin üzerinde olduğunu belirten Görür, bu durumun büyük bir tehlike altında kalabilecek insan sayısını artırdığını dile getirdi.

Görür, yapılması gereken önlemlerin hızla alınması gerektiğini vurgularken, İstanbul'daki yerel ve merkezi yönetimlerin de deprem farkındalığı ve hazırlık konusunda daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini dile getirdi.

ABD'li bilim adamlarının yaptığı araştırmaya da atıfta bulunan Görür, Marmara'da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu ifade etti. Bu nedenle, Marmara bölgesinde yaşayan halkın deprem kültürünü geliştirmesi ve deprem farkındalığını artırması gerektiğine dikkat çekti.

“Deprem oldu olacak’ diyoruz”

1999’dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 yıl içerisinde Marmara'da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olma olasılığı yüzde 64 olduğuna vurgu yapan Görür, "30 sene dediğin 2029 yapar. Bunun derecesi artı eksi 15 yıldır. 2023 yılındayız. Bu olasılıkların değişmeyeceğini söyleyenler var ama orada unutulan bir şey var. Her sene Anadolu, Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru 2,5 santim kayıyor. Bu kayma kilitli faylar üzerinde ekstra stres topluyor. ‘Deprem oldu olacak’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Buğday'da son durum: Fiyatları sadece bir gün içinde yüzde 8'den fazla arttı

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan sert uyarı: Ev fiyatları uçar ve insanlar evsiz kalır

Arabalı vapur ücretlerine zam: Yüzde 23 arttı