29 / 04 / 2024

Deprem projelerinde işbirliği! Türk ve Çinli akademisyenler 8 proje için bir araya geliyor

Deprem projelerinde işbirliği! Türk ve Çinli akademisyenler 8 proje için bir araya geliyor

Türk ve Çinli akademisyenler, arama kurtarma İHA'larından temel kablosuz iletişim teknolojilerinden, yıkım atıklarının geri dönüştürülmesinden deprem sonrası stratejilerin geliştirilmesine kadar çeşitli konularda 8 proje yürütecek.



TÜBİTAK ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı işbirliği depreme dair projelerin hayata geçirilmesi için başlatılan İkili İşbirliği Programı'na ilişkin çağrı sonuçları belli oldu. 

Türk ve Çinli akademisyenler, yıkım atıklarının geri dönüştürülmesinden depremin ardından stratejilerin geliştirilmesine, arama kurtarma İHA'larından temel kablosuz iletişim teknolojilerine kadar çeşitli konularda 8 proje sürdürecek.

Türk ve Çinli akademisyenler, depremlerin ardından izlenecek stratejilerden bu alanda geliştirilecek teknolojilere kadar pek çok alanda projeler yürütecek.

AA'nın haberine göre, Türkiye, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinden sonra uluslararası işbirliğini güçlendirecek adımlar atıyor.

Bu noktada TÜBİTAK, Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) ile İkili İşbirliği Programı'nı hayata geçirdi. Programın çağrı sonuçlarına göre, Türk ve Çinli akademisyenler, yıkım atıklarının geri dönüştürülmesinden depremin ardından stratejilerin geliştirilmesine, arama kurtarma İHA'larından temel kablosuz iletişim teknolojilerine kadar çeşitli konularda 8 projeyi hayata geçirecek.

BİNALARIN DEPREM DAYANIKLILIĞININ ARTIRILMASINA DAİR ÇALIŞMA

Programın çağrı sonuçlarına göre, Tongji Üniversitesinden Chaolie Ning ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar Kahramanmaraş depremlerinden öğrenilen derslerin uygulamalarına yönelik bir projeyi hayata geçirecek.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bozer ve Guangzhou Üniversitesinden Yun Zhou da betonarme yapıların deprem dayanıklılığının ve depremin ardından değerlendirme stratejilerinin geliştirilmesi konusunda çalışma yapacak.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki Öztürk ve South China Teknoloji Üniversitesinden Chunwei Zhang da "Yeni ve Mevcut Yapılar için Yenilikçi Temel İzolasyon ve Sönümleme Sistemleri Yoluyla Sismik Direnci Geliştirme" başlıklı projeye birlikte imza atacak.

İLETİŞİM VE ARAMA KURTARMA PROJELERİ

İletişim teknolojisine dayalı arama ve kurtarma İHA'ları konulu projeyi ise Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Kaplan ve Nantong Üniversitesinden Yongwei Zhang yürütecek.

"Deprem Afetinden Sonra Dağlık Alanlarda İHA Acil Durum İletişim Ağları için Temel Kablosuz İletişim Teknolojileri Araştırması"nı da Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Panayırcı ve Southwest Jiaotong Üniversitesi Zheng Ma gerçekleştirecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi (İTÜ) Doç. Dr. Çağlar Akkaya ile Southeast Üniversitesinden Tianyu Xie de depremin ardından beton yapıların inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüştürülmesi için "Çok Ölçekli ve Çok Fonksiyonlu Ünite Tabanlı Teknikler" konusunda çalışma yapacak.

Yine söz konusu iki üniversiteden Doç. Dr. Zeynep Değer ve Decheng Feng de deprem bölgelerindeki binaların hızlı hasar tespiti, verimli onarımı ve güçlendirilmesine yönelik temel teknolojilere dair araştırma yürütecek.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ise Tongji Üniversitesinden Xianglin Gu ile dolgu duvarlı mevcut betonarme çerçevelerin sismik değerlendirilmesi ve yenilikçi bir yöntemle güçlendirilmesi için bir projeyi hayata geçirecek.

Şanlıurfalılara müjdeli haber geldi! Şanlıurfa'da köy konutları mart ayında teslim edilecek!

1942 yılında İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış!


Geri Dön