Deprem, sanayi binalarını değil, vasıflı iş gücünü vurdu! İşte büyük kaybın miktarı!
Kahramanmaraş’n Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve 11 ilde çok büyük can ve mal kayıplarına yol açan depremlerin vasıflı iş gücüne de büyük darbe vurduğu ortaya çıktı.
Kahramanmaraş’n Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve 11 ilde çok büyük can ve mal kayıplarına yol açan depremlerin vasıflı iş gücüne de büyük darbe vurduğu ortaya çıktı.
6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük felaketin arından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan "2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu”, bölgedeki işletmelerde de çok önemli kayıpların yaşandığını ortaya koydu.
Rapora göre, geçtiğimiz yl toplam 254,2 milyar dolar olan ülke ihracatının yüzde 8,6'sına karşılık gelen 21,9 milyar dolarlık kısmı deprem bölgesindeki illerden geldi.
DEPREM, SANAYİ BİNALARINI DEĞİL, İSTİHDAMI VURDU!
Raporda yer alan bilgilere göre depremin vurduğu illerde 314'ü büyük, 779'u orta, 3 bin 769'u küçük ve 42 bin 719'u mikro ölçekli olmak üzere 47 bin 581 imalat sanayisi firması bulunmakta.
Rapora göre, 2022 senesinde söz konusu kentlerde yer alan 38 OSB’de faaliyet gösteren 4 bin 997 firmanın, yaklaşık 550 bin kişiye istihdam sağlamaktaydı.
Deprem bölgesinde ekonomi nasıl canlanacak? İşte o 5 proje!
İstanbul'daki sanayi ve üretim alanlarının yüzde 60'ı deprem bölgesinde!
Rapordaki ilk belirlemelere göre deprem, bölgedeki planlı sanayi alanlarında önemli bir hasara yol açmazken, enerji ve ulaştırma-haberleşme altyapısında oluşan hasar veya iş gücü eksikliği nedeniyle bazı tesislerde üretimin bir süre aksayabileceği öngörülmekte.
Ancak büyük felaketin imalat sanayinde faaliyet gösteren iş yerleri üzerindeki en önemli darbesi ise, vasıflı iş gücünde yaşandı.
Buna göre, bazı tesislerde kilit eleman kaybı ve personel koşullarından kaynaklanan zorluklar nedeniyle operasyonlarda kesintiler yaşanmakta.
Diğer yandan ihracata yönelik üretim yapan bazı kuruluşlarla bu kuruşlara ara malı üreten tesislerin deprem hasarları nedeniyle üretimdeki ve teslimattaki aksamalar sonucunda ihracatın olumsuz yönde etkileneceği tahmin edilmekte.
Öte taraftan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca gerçekleştirilen anket çalışmasına göre, 8 bin 599 firma için imalat sanayisinde toplam hasarın 81 milyar 155 milyon lira olması beklenmekte. Söz konusu hasarın 31 milyar 117 milyon TL’si bina, 24 milyar 852 milyon TL’si makine ve 15 milyar 126 milyon TL’si ise stok hasarlarından oluştu.