Genel

Deprem sigortası yaptırmayı düşünenler aman dikkat! Bu duruma sakın düşmeyin!

Deprem sigortası, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında vatandaşların gündemini oluşturmaya başladı. İşte deprem sigortasına dair detaylar!Pek çok vatandaş sevdiklerini ve evini kaybetti

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem 10 ilde de ağır hasarlara neden oldu. Pek çok vatandaş sevdiklerini ve evini kaybetti. Bu olaydan sonra vatandaşlar deprem sigortalarının üzerine düşüp, araştırmaya başladı.

Peki deprem sigortası yapılırken nelere dikkat edilmelidir? İşte deprem sigortasına dair araştırılan detaylar…

Deprem sigortaları ülkemizde yapılıyor. Ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu konuya dair sorgulamalar bir hayli arttı. Peki deprem sigortasının önemi nedir, yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Deprem sigortası ne kadar önemli? İşte tüm ayrıntılar…

DEPREM SİGORTASI ÖNEMİ NEDİR?

Deprem sigortasının ardından Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin deprem sigortası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şahin'in yaptığı açıklamalarda öne çıkanlar şu şekilde; “Deprem olmayan, zarar görmeyen bir şehirde deprem olma olasılığına karşı kaskodan kaçınmak doğru değildir. Sigorta şirketlerinin bu şekilde bir hakkı olamaz. 6502 sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanununda bu durum açık bir şekilde belirtiliyor. Satıcı ve sağlayıcı arasında bunu satmaktan kaçınma durumu olmamalıdır.

Kayseri'de, Yozgat'ta, Ankara'da deprem yok, burada risk var şeklinde düşünerek, kasko yapılmaması söz konusu olamaz. Bu durum ile karşılaşan vatandaşın CİMER'e şikayet etmesi gerekiyor. Örneğin tüketici başvuru yaparsa ve şirket kasko yapamayacağını söylerse bu durumda şirketin sebebinin ne olduğu öğrenilmelidir. Tüketiciler bu konuda haklı konumda bulunur. Satıcılara cezai işlem uygulanabilir. Bu halde Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu duruma karşılıksız kalmaz. Deprem sigortası yapılırken primin yüksek çıkmaması için 150 metrekare eve 50 metrekare diye yazılma durumları olabiliyor. Ama bir yıkım olduğu zaman tüketici de ödemeyi 50 metrekare üzerinden alıyor. Sigorta şirketleri yıkım olan yerlerde metrekare başına ödeme yapar. 150 metrekare bir evin inşaat maliyeti 400 bin, satış değeri ise 1 milyon TL oluyor.  Sigorta şirketi de ödemeyi inşaat maliyeti üzerinden yapar. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir.”

85 metrekare prefabrik ev fiyatları ne kadar? 21 Şubat 2023 fiyat listesi!

Unutulan borçlar başınızı ağrıtabilir! Hemen e-devletten bakın!