Genel

Deprem siyasi malzeme olarak kullanılmayacak!

Japonya ’da yaşanan felaket, İstanbul Belediye Meclisi ’nin de gündemine taşındı. Muhtemel yıkımı insani olarak değerlendiren meclis, depremin siyasi malzeme yapılmaması kararı aldı

Japonya'da  yaşanan depremin dünya üzerindeki etkileri devam ederken, son olarak nükleer tehlikeyi tetikleyen deprem ve deprem hazırlıkları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin gündemine taşındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde şehirdeki konutların depreme hazırlanması konusunu ele aldı.

Deprem konusunun siyaset üstütutulması gerektiğine dikkat çeken AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan “TOKİ şehrimizden elde ettiği gelirleri yine İstanbul 'daki yapıların dönüşümünde kullanmalıdır. Bunu siyasi olarak da kendi üst kurumlarımızda iletiyoruz ” dedi.

‘Siyasete kurban edilemez '

Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı bir konuşma yapan CHP 'li Meclis Üyesi Osman Güdü, Japonya 'da meydana gelen deprem ve tsunami faciasına dikkat çekerek, bu depremin İstanbul ve çevresi için de çok önemli gerçekleri bir kez daha gündeme getirdiğini söyledi. Osman Güdü “Acil önlem alınması Türkiye 'nin varlığının teminatı olan İstanbul ekonomisinin ve üretiminin de gerçeğidir ” dedi.

Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan ise birkaç sene önce ziyaret ettiği Japonya 'da deprem gerçeğinin insanların hayatında ne kadar önemli bir yer ettiğini gördüğünü, ancak ülkenin teknoloji ve milli gelir ve bilinç düzeyinin son yaşanan depremde yetersiz kalınmasını önleyemediğini söyledi. Turan sözlerini şöyle sürdürdü. “İstanbul depreme karşı mutlak hazırdır diyemeyiz. Depremden sonra İstanbul 'da hemen hemen elden geçirilmeyen okul, kamu binası, viyadük kalmamıştır. Bu yapıların tamamı güçlendirilmiş ya da yıkılarakyeniden yapıldı. TOKİ İstanbul 'da hasılat paylaşımı yoluyla gelir getirici projeler de yaptı. Bunu Anadolu 'nun değişik illerinde yaptığı sosyal konut projelerinde kullandı.   İstanbul Türkiye 'nin ekonomisini ayakta tutan en önemli değerdir. Bütün birikimlere açığız. Mevcut yasaların değişmesi gerekiyorsa bu konuda Ankara nezdinde de girişimlerde bulunabiliriz. Bu konunun siyasi konuşmalara kurban edilmemesi gerektiğini, başlanmış olunan deprem güçlendirme çalışmalarının vatandaşlarımızın evlerinin yenilenmesi konusunda da sağlıklı yürümesi için birlikte çalışmamızı özellikle belirtmek istiyorum. ”

Toplantıda söz alan CHP 'li Meclis Üyesi Rüstem Olga ise depremle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nde özel bir oturum düzenlenmesinin İstanbullular için tam zamanı olduğunu kaydetti.

‘Felaketten   insani tecrübe kazanıyoruz '

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, görüşmelerde bulunmak üzere Paris 'e gidişinde Japonya 'daki depremini konuştu. Topbaş,

görüşmelerde felaketin de gündeme geleceğini kaydederek şunları söyledi. “Bu tür olaylar bizlere de insani tecrübe kazandırıyor. Değerlendirmeyi daha rahat yapmak, farklı şeyleri görme açısından bu önemli. Dünyanın her yerindeki felaketlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak katılmaya çalışıyoruz. UCLG başkanı olarak da   sorumluluğum var. Bundan sonraki yapılanmalarında destek olmamız gerekecek. Uzun soluklu bir çalışma olacak ve ihtiyaç duydukları nispette onların yanında olacağız. ' '

İBB ekibi Tokyo 'da felaketi inceliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'ın Japonya 'daki deprem ve tsunami felaketi sonrası yapılabilecek yardımları tespit etmeleri için görevlendirdiği ekip, Tokyo 'da temaslara başladı. Ekip, Türkiye 'nin Japonya Büyükelçisi Sermet Atacanlı ile toplantı yaptı.Yardım koordinasyonunu yöneten İsmail Hakkı Turunç, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yardımlarının nasıl ulaştırılacağı konusunda yol haritası çıkartılması ve yerel yönetim yetkililerinden ihtiyaç listesinin oluşturulmasını istedi.
AA