Ekonomi

Deprem sonrası çalışanların yüzde 30’u fabrikalara döndü! Toparlanma 2 yıl sürebilir!

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler, 11 kentte özellikle tekstil sanayisi üzerinde de yıkıcı etkiler yarattı. Çalışanların dönmeye başladığı sektör, iki seneyi bulacak toparlanma için kredi desteği istiyor. Büyük kayıpların meydana geldiği bölgede sanayici çarkları tekrar çevirmeye çalışırken, çalışanların yüzde 30'unun tesislere dönüş yaptığı, bunun birkaç hafta içinde ise yüzde 50'ye çıkmasının beklendiğinin altı çizildi

Türkiye'yi sarsan ve 11 kentte etkili olan depremi felaketinin ardından bölge halkı ve sanayici yaralarını sarmaya çalışırken, tamamen toparlanmanın iki seneye kadar sürebileceği ifade edildi. Büyük kayıpların meydana geldiği bölgede sanayici çarkları tekrar çevirmeye çalışırken, çalışanların yüzde 30'unun tesislere dönüş yaptığı, bunun birkaç hafta içinde ise yüzde 50'ye çıkmasının beklendiğinin altı çizildi. Sektör özellikle göçü durdurmak ve yıkılan üretim merkezlerinin tekrar ayağa kalması amacıyla faizsiz kredi ile var olan kredilerin vadelerinde uzatma isterken, deprem bölgesinde ise devlet destekli özel ücret tarifesi talep ediliyor.

 

TOPARLANMA 2 YIL SÜRER

İlk aşamada 6 ayda normale dönmesi düşünülen üretim süreçlerinin yıkılan fabrikaların tekrar yapılarak devreye girmesi ile iki senelik bir süreçte toparlanabileceğini anlatan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, çalışanların yüzde 30’unun üretime döndüğünü bunun birkaç hafta içinde yüzde 50'ye çıkmasını beklediklerini bildirildi.

Öksüz, “Bölge sanayicileri üretim yerlerini bir an önce toparlamak istiyorlar. Yeniden üretime geçmek istiyorlar. Tamamen çöken fabrikaların yeniden faaliyete geçmesi demek yeni işletmeler demek. Yani bu da iki seneden önce olmaz. Ancak o kadar çok tesis var ki makineleri görüyorsunuz ancak bina girilemez durumda” dedi.

İşte detaylar...

Deprem öncesinde de ithalat rakamlarının ihracatı geçtiğini vurgulayan Öksüz, 2023’ün bu şekilde kapatılabileceğini hedeflerin de tekrar güncelleneceğini söyledi. Öksüz, Türkiye'nin pamuk ithalatının 3 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyerek, buradaki ekim alanlarında sorun yaşanabileceğini ifade etti.

 

‘SIFIR FAİZLİ KREDİ DESTEĞİ VERİLMELİ'

Bölgenin yeniden inşası için devlet destekli tedbirlerin büyük önem taşıdığını belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, özellikle göçe engel olmak ve tersine göçü sağlayabilmek için barınma probleminin çözülmesi ve farklı bir ücret tarifesine geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. 11 kentte çalışan vatandaşlara daha yüksek maaş verilebileceğini ve burada devletin bu farkı üstlenmesi gerektiğini söyleyen Öksüz, şunları söyledi: “Örneğ kredi ihtiyacı. Burada bu tesisleri yeniden ayağa aldırmak için gerekirse sıfır faizli 5-10 sene arası yani orta uzun vadeli krediler gerekiyor. Merkez Bankası başkanıyla bir toplantı vardı. Yani kamu ve özel banka olsun mutlaka bu kredilerin uzatılması hususunda yardımcı olması lazım şirketlere.”

Toplamda ne kadar deprem vergisi ödenecek? İşte detaylar...

Depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi için yeni teknik çok konuşulacak formül! Hemen bakın!

İŞKUR rekor sayıda güvenlik görevlisi alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!