Genel

Şirketlerden depremzedelere yardım hamlesi! Hangi şirket ne yardım gönderdi? Kim ne yaptı?

Son yüzyılın en büyük deprem felaketlerinden biri olarak gösterilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin açtığı yaraları sarmak üzere iş dünyası da seferber oldu. Şirketler ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra maddi yardımda da bulunuyor.Umutlar enkaz altından kurtarılacak canlara odaklanırken, bir yandan da sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları depremzedelere yardım eli uzatma gayretinde

Hafta başında Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından yurt içi ve yurt dışı genelinde deprem seferberliği sürüyor. Umutlar enkaz altından kurtarılacak canlara odaklanırken, bir yandan da sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları depremzedelere yardım eli uzatma gayretinde. İşte bugüne kadar gerçekleşen yardımlar….

 

AKFEN HOLDİNG: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 10 milyon TL’lik bağış yapacak.

ALBAYRAK GRUBU: Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 şehrimizi etkileyen depremler sonrasında yardım ve destekler için 150 milyon liralık bütçe ayırdı. Grup, AFAD, Kızılay ve devletin diğer ilgili kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak deprem bölgesinin ihtiyaç durumuna göre ilk yardım tırlarını ve iş makinalarını bölgeye gönderdi. Grup,çalışanlarının da desteğiyle 6 tır gıda, 500 ton şeker, 3 tır hijyen, 7 tır giyinme ve ısınma malzemesiyle çeşitli iş makinalarını gönderdi.

MÜSİAD: Kriz Masası oluşturdu. İhtiyaç listeleri doğrultusunda birçok bölgeye temel ihtiyaç maddesi, gıda yardımı ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere iş makinesi gönderildi. 2 binden fazla temel ihtiyaç ve gıda maddesi taşıyan 500’den fazla tır, lojistik destek aracı ve iş makinesinin bölgeye sevk edildi. Ayrıca 100 tane karavan depremden etkilenen vatandaşların kullanımına sunuldu.

CENGİZ HOLDİNG: Toplam 432 kişilik arama kurtarma ekibi bölgede çalışmalara katıldı. İş makineleri için gerekli şoför, mühendis, formen, operatör gibi teknik ekipten oluşan yaklaşık 187 kişi de deprem bölgesindeki çalışmalara destek veriyor. Ayrıca Adıyaman, Malatya ve Gaziantep İslahiye’de kurulacak aşevleri için de çalışmalar hızlandırılırken, aşevleri 13 Şubat 2023 tarihinden itibaren, günde 5 biner kişiye sıcak yemek dağıtacak. İslahiye ve Hatay’da ayrıca 2 ekmek fabrikası desteği sağlanırken, bu çalışmaların yanı sıra deprem bölgeleri için 400 milyon lira AFAD’a, 100 milyon lira da AHBAP’a bağış desteğinde bulundu.

KALYON HOLDİNG: Holding, Gaziantep’in İslâhiye ilçesine 3 bin kişilik konteyner kent kurmak üzere harekete geçti. İlk aşamada Gaziantepliler’e Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin kapılarını açan, bölgede 7 bin 756 afetzedenin barınma ve gıda ihtiyacını karşıladı. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu olmak üzere tüm üst yönetimi ve 2 bin 336 gönüllü çalışanı ile sahada yaralara merhem olmak için çalışan Holding, dev konteyner kentte depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını bildirdi.

SUNEXPRESS: Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni etkileyen deprem sonrasında bölge için yardım çalışmalarına hızla başladı. Arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini bölgeye en kısa sürede ulaştırmak için resmi kurum ve kuruluşlarının koordinasyonuyla 8 özel uçuş organize etti. Ayrıca, deprem bölgesine gönderilecek tüm insani yardım malzemeleri için ücretsiz yurt içi kargo hizmeti verecek.

BİDGET: Küresel kripto para borsası Bitget, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve birçok çevre ilde de hissedilen deprem nedeniyle ülkemizdeki deprem çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla 1 Milyon Türk lirası değerinde bağış yapacak.

TÖDEB: Konteyner Kent bağış kampanyası ile elde edilen nakdi desteklerin tümü, konteyner kentin kurulması ve afetzede halkın yararına tahsis edilmesi için kullanılacak.

ICBC Turkey: Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ICBC Turkey, depremzedeler için 1 milyon TL nakdi yardım desteğinde bulunduğunu bildirdi.

MİGROS: Depremlerin hemen ardından AFAD ve Kızılay koordinasyonunda, bölgedeki dağıtım merkezlerinden su, çay, şeker, bisküvi, hazır çorba gibi acil ihtiyaç malzemelerini kapsayan 12 tırı yola çıkardı. Ayrıca Migros, Sanal Market üzerinden verilecek temel ihtiyaç malzemeleri siparişlerini, kar amacı olmayan indirilmiş özel bağış fiyatlarıyla deprem bölgesine ulaştıracağını duyurdu.

MOBİL OPERATÖRLER: Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği üyeleri olan Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un, AFAD ve ilgili bakanlıklar ile iş birliği halinde, bölge halkına en iyi hizmeti verme gayretiyle çalışmalarına aralıksız devam ettiğini açıkladı. Enerji ihtiyacının karşılanması için operatörler tarafından bölgeye acilen 3 bin 485 adet jeneratör gönderildi. 10 ilde yer alan 8 bin 900 baz istasyonundan 2 bin 451 adedi ciddi hasar sebebiyle devre dışı kalırken, baz istasyonları onarım çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, bölgeye toplam 190 adet mobil baz istasyonu sevk edildi.

TRENDYOL: Şirketten yapılan açıklamada, Trendyol Go aracılığıyla yemek dağıtımlarının başladığını ve Trendyol Express depolarının acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtımı için hazır hale getirildiği belirtildi. Şirket, Türk Kızılay ve Ahbap dijital destek kartlarını satışa çıkardı. Ayrıca Almanya ve Azerbaycan gibi farklı ülkelerden gelen talepler doğrultusunda, depremzedelere yardım etmek isteyenler için dijital destek kartlarını tüm ülkelerde kullanıma açtı.

KONYA ŞEKER: AFAD ve devletin yetkili birimleri ile koordineli şekilde yardım tırları gönderdi. Yardım konvoyunda bulunan Torku markalı, süt ve süt ürünleri, atıştırmalık ile genel anlamda kuru gıdayı kapsayan ürünler hızlı bir şekilde deprem bölgelerine ulaştırılıyor.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ: Kolej, Adana, Mersin, Antep, Urfa, Mardin, Kayseri, Diyarbakır, İskenderun ve Osmaniye'deki kampüslerini bölge vatandaşlarına barınma ve yiyecek desteği sağlamak üzere açtığını duyurdu.

Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş: Deprem felaketindeki yaraların sarılmasına destek amacıyla afet bölgesine 100 bin adet serum hibe etti.

FUZUL HOLDİNG: Fuzul Yapı, deprem bölgesine 3 iş makinesi, 15 kişilik de mühendislerden oluşan teknik ekip gönderdi. Nevita ve Newinn de ayni ve nakdi yardım kampanyası başlattı. Ayni yardımlar AFAD’a teslim ediliyor. Nakdi yardımların da AFAD hesabına yönlendirildiği belirtildi.

EGE YAPI: Ege Yapı, depremden zarar gören bölgelere ayni ve nakdi yardımın yanı sıra, iş makinesi göndererek depremzedelere destek oluyor.

Metro Türkiye: WFP (Dünya Gıda Programı) ve şeflerle birlikte deprem bölgelerinde kurulan sahra mutfaklarında depremzedelerin sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 120 bin öğün için gıda tedariki sağlıyor.

 Vodafone Türkiye: Kamu tarafından yetkilendirilmiş sivil toplum kuruluşlarına aktarılmak üzere 25 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturdu.

ETİ: Afet bölgelerine özel gıda ürünü bisküvilerden oluşan 4 tırı deprem bölgesine gönderdi.

 P&G: Bölgeye 22.500 bebek bezi, 24.000 hijyenik ped, 51 afet özel çadırı, deterjan, diş macunu, fırça ve şampuan gibi ürünlerimizin tamamına yakınını içeren 2 bin paketlik hijyen kiti, 3 bin paket çamaşır deterjanı gönderdi.

Tosyalı Holding: 40’a yakın iş makinesini bölgeye gönderirken, 20 kişilik özel ekipler kurularak ihtiyaç duyulan alanlara yönlendiriliyor.

Rönesans Holding: Malatya’daki Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu misafirhanesini açarak 700 kişiyi buraya yerleştirdi. Bölgedeki ekipler ve gönüllü olarak çalışan 6 Fransız dağcı vakıf üyesi, 2 kurtarma köpeği ile kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

İTO: İstanbul Valiliği ile koordinasyon içinde depremzedelerin temel ihtiyaçlarından oluşan 25 tır malzemenin sevke başlandı. Atatürk Havaalanı THY Kargo binasında, ‘İTO Deprem Koordinasyon Merkezi’ kurdu.

İSO: İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa yakasında iki “Yardım Toplama Merkezi” kurdu. 115 adet jeneratör bölgeye gönderildi.