Ekonomi

Deprem sonrası karavanlar yok satıyor! Herkes karavana hücum ediyor!

Deprem felaketi, pazarda zaten bozuk olan arz-talep dengesini de daha da etkiledi. Deprem sonrası sığınılacak ya da deprem bölgesinden uzaklaşmayı hızlandıran araçlar için yüksek olan talep daha da yükseldi. Zaten pandemide dörde katlanan karavanlar için ise bekleme süreleri bir seneyi bulabiliyor

Sıfır kilometre araca bütçesi yeten vatandaşlar bayilere akın ederken, bütçesi yetmeyen vatandaşlar ise ikinci ele yöneldi. Zaten pandemide dörde katlanan karavanlar için ise bekleme süreleri bir seneyi bulabiliyor.

Otomotiv pazarında çip krizi ve tedarik problemleri yüzünden zaten sorunlu olan arz-talep sorunu deprem felaketleri sonrası daha da arttı. 

Arzu ettikleri sayıda otomobil ithal edemeyen şirketler araçları bayilere gelmeden daha yolda hatta üretim bandında satışa başladı. Hatta, bazı markalarda 2023 senesinin sonuna kadar olan kotalar dolduğu için sipariş sırasına da girmek mümkün olmuyor. 

Daha önce yatırım aracı olarak görülen otomobil, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem felaketinin ardından sığınılacak bir alan olarak da görülmeye başlandı. Hal böyle olunca daha önce yaşanan büyük depremlerde olduğu gibi bütçesi yeten kişiler sıfır kilometre araç için bayilerde sıraya girmeye başladı.

İşte merak edilen bütün ayrıntılar...

99 DEPREMİ SONRASI REKOR

Otomobil pazarı 1999 yılında meydana gelen Kocaeli Gölcük depremi sonrasında talepteki artışla satış rekoru kırmıştı. 1999 yılını 380 bin adetlik satışla tamamlayan otomotiv pazarı, 2 bin yılında 620 bin adet satış gerçekleştirmiş oldu.

KARAVANA HÜCUM

Ülkemizde birkaç yıl önce yaşanan pandemi ile birlikte artan karavan talebi, depremde sığınılacak konforlu bir alan olmasıyla daha artmaya başladı. 

2019 senesinde sadece 3 bin adet olan karavan satışları geçen yıl ise dörde katlanarak  tam 12 bin adeti geçmiş oldu. Bu rakamın bu yılın sonunda ise 15-16 bin adedi görmesi bekleniyor. 

Önde gelen otomobil firmaları kendi karavan modellerini satışa sunarken, artan talep yüzünden arz yetersiz kalıyor. Bazı modellerde karavan satın almak isteyen kişiller için 1 sene sonrasına gün veriliyor. 

Yüksek kira fiyatlarına flaş çözüm önerisi: “Yatırımdan çıkaran”

Öğrenciler dikkat! MEB kitap ve kırtasiye yardımı alıyor! Bu yardımları hemen alın!

Enerji Bakanlığı çok sayıda personel alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!