Deprem sonrası konut sektörünü neler bekliyor?
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası özellikle büyük şehirlerde yeni konut arayışının artacağını söyleyerek, önemli değerlendirmeler yaptı...İşte Soner Keleş'in o yazısı
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası özellikle büyük şehirlerde yeni konut arayışının artacağını söyledi. İşte Soner Keleş'in o yazısı...
Türkiye deprem kuşağı üzerinde yer alan bir ülke olduğu için sıklıkla deprem felaketine maruz kalmaktadır. Bu felaketler maddi ve manevi birçok kayba neden olmaktadır. Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş depremi etki alanıyla geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Yaşadığımız bu depreminin ülke ekonomisi üzerindeki etkisi önceki depremlere kıyasla oldukça yüksektir. Çok sayıda konut, işyeri hasar alarak ekonomik ve sosyal alt yapı büyük zarar görecektir.
Türkiye 2020 yılı pandemi süreci ve akabinde 2022 yılında global ve yerel ekonomik koşullardaki olumsuz faktörlerin Türkiye ekonomisinin makro-ekonomik dengelerinin olumsuz etkilediği bir ortamda depremle karşı karşıya kaldı. Son beş yıldır düzenli olarak küçülen inşaat sektöründe maliyetlerin hızla yükselmesi ve üretimin azalmasıyla birlikte arz talep dengesi bozularak ev sahibi olmak ulaşılamaz bir hayal haline geldi. Hızla artan konut fiyatları ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte toplumda gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerinin barınma amaçlı konut edinimi zorlaştı. Son yıllarda toplumun yüksek enflasyonist ortamda parasının değerini korumak için konuta yönelmesi neticesinde konut fiyatları hızla yükseldi.
Deprem sonrası, özellikle büyük şehirlerde şehir içi yer değiştirme ve göç dalgası beklenmektir. Özellikle Marmara depremi endişesi nedeniyle İstanbul’da riskli binalarda ve zemin riski olan ilçelerde yaşayan insanlarda ev değiştirme ve yeni binaya geçme talebi oluşacaktır. Ancak alım gücünün düşük kalması, inşaat maliyetlerinin yüksek olması, konut fiyatlarının hızlı artışı ilk başta olumsuz bir etken gibi görünse de “yeni konut” talebi zamanla birikecek ve ekonomik göstergelerin düzelmeye başladığı ilk fırsatta alıma dönecektir. 1999 depremi sonrası yaşanan 2001 krizi ve akabinde oluşan konut talebi 2002 yılında kurulan yeni hükümetin inşaat sektörüne yaptığı yatırımlar neticesinde 2003 yılında “mortgage” sisteminin devreye girmesi ile birlikte biriken yeni konut talebinin büyük bir konut furyasına döndüğü görüldü. O dönemde toplumda deprem endişesi nedeniyle ortaya çıkan yeni konut talebine cevap verebilen ve üretim yapan inşaat firmaları 10-15 yıllık süreç içerisinde binlerce markalı konut projeleri geliştirdi. Günümüzde ise yine benzer bir tablo ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Bir milyondan fazla riskli binanın bulunduğu İstanbul’da insanların imkanları çerçevesinde çözüm arayışları olacaktır. Konut yatırım aracı olmak yerine gerçek anlamda barınma ihtiyacı olarak tekrar gündeme gelecektir.
Kentsel dönüşüm kredisinde güncel gelişmeler! Tam 3 ayrı destek ödemesi yolda!
Panikle ev değiştirmeyin! Başka şehre taşınmayı düşünenler mutlaka bu haberi okusun!
Bakan Kurum: Sadece bina inşaa etmeyeceğiz! Bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız