Deprem sonrasında yapılması gerekenler nelerdir? Hayat üçgeni ne demek?
Deprem sonrasında yapılması gerekenler, Kahramanmaraş depreminden sonra en çok aranan konulardan biri oldu. İşte bu konuya dair detaylar!Evlerimizde, okulumuzda, iş yerlerimizde hayatta kalabileceğimiz kadar büyüklükte olan boşluklara yaşam üçgeni denilmektedir
HAYAT ÜÇGENİ NE DEMEK?
Yaşam ya da hayat üçgeni, deprem sırasında uygulanabilirse enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en kritik deprem önlemlerinden bir tanesidir. Evlerimizde, okulumuzda, iş yerlerimizde hayatta kalabileceğimiz kadar büyüklükte olan boşluklara yaşam üçgeni denilmektedir.
Peki Deprem sonrasında yapılması gerekenler nelerdir? İşte detaylar…
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
KAPALI ALANDA BULUNUYORSANIZ!
- İlk önce kendi emniyetinizden emin olmalısınız,
- Daha sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse var mı yok mu kontrol etmelisiniz,
- Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetler arasındadır. Bundan dolayı eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatarak, camları ve kapıları açın. Daha sonra ise binayı terk edin.
- Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koymalısınız,
- Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.
AÇIK ALANDA BULUNUYORSANIZ!
- Çevrenizdeki hasarlara dikkat ederek bunları not almalısınız,
- Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durmalısınız,
- Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
- Sonra mahalle toplanma noktasına gidiniz,
- Yardım çalışmalarına katılarak, özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere, yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler yardımcı olabilirsiniz.
YIKINTI ALTINDA KALDIYSANIZ!
- Paniklemeden öncelikle durumunuzu kontrol edin.
- Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmış bir durumda iseniz çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayınız. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
- Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
- El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışabilirsiniz.
- Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ama enerjinizi kontrollü kullanmalısınız.