Kent Haberleri

Deprem uzmanı Hasan Sözbilir, o fay hattına dikkat çekti: 6.7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı Fayı'nın henüz kırılmadığına dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. İşte Sözbilir'in o açıklaması...

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler büyük yıkıma neden oldu. Bu depremlerin ardından Türkiye'de tedirginlik arttı. 

Söz konusu depremden sonra DEÜ, TÜBİTAK'ın paydaş kuruluşları İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve pek çok üniversiteden bilim insanı deprem bölgesine gitti.


Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şehirleri doğrudan etkileyebilecek faylarda araştırma yapılmaya başlandı.

Sözcü'de yer alan habere göre; DEÜ'den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Volkan Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Selçuk Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze'den meydana gelen ve pek çok yüksek lisans öğrencisinin de katıldığı ekip tarafından Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. 

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sürdürülen çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. 

Sözbilir, konuya ilişkin açıklamasında "6 Şubat depreminden sonra özellikle depremin yüzey kırıklığının etrafındaki bütün fayların 2 sene içinde çalışılması hedefleniyor. 'Bu faylar geçmişte kaç deprem meydana getirdi? Hangi sıklıkta deprem üretip, en son depremi ne zaman üretti? Bundan sonra ne zaman kırılabilir?' sorularının yanıtını bulmaya çalışılan büyük ölçekli bir proje. Yaklaşık 100 bilim insanı, projede görev üstleniyor. 90'a yakın lisansüstü öğrenci projede çalışıyor. 2025 sonunda proje bitirildiğinde, 'Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası' da yenilenmiş olacak" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son olarak Kahramanmaraş'ta incelemeler yaptıklarını dile getirdi ve Özellikle 6 Şubat depreminde ilk kırılan parçanın üzerinde 2 hendek açtıklarını belirtti. 

"Bu parça aslında ilk defa kırılıyor. Yeni bir fay gelişimi söz konusu. Bu da çok doğal. Normal koşullarda deprem olduğunda var olan bir fayı kullanır. Ancak bazı durumlarda özellikle çok şiddetli depremler meydana geldiğinde bazen yeryüzünü yeniden kırabilir. Bu kırılan parçanın hemen güneyinde Narlı Fayı var. Narlı Fayı'nda da 2 hendek açtık. Narlı Fayı'nda insanlar yaşarken, 3 deprem olduğunu gördük. Bu depremlerin neticesinde Narlı Fayı, günümüzde yine deprem tehlikesi yüksek bir fay sınıfına çıkmış durumda" açıklamasında bulunan Sözbilir, bu fayın hemen güneyinde Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı, Hacıpaşa Fayı gibi, Ölüdeniz Fayı'nın parçaları olduğunu, bunlar üzerinde de hendekler açacaklarını belirtti. 

Deprem uzmanı Sözbilir, "Bu şekilde Ölüdeniz Fayı'nın, Türkiye sınırları içindeki kalan kısmında nasıl bir tehlike olduğunu ve tehlike seviyesini tespit etmeye çalışacağız" dedi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı Fayı çalışmalarında 3 tane tarihsel deprem olduğunu belirlediklerinin altını çizdi. 

"6 Şubat depreminin çok az bir yerde Narlı Fayı'nı etkilediğini gözlemlemiş olduk ama ani bir kırılma henüz gerçekleşmemiş. Dolayısıyla gelecekte Narlı Fayı'nın kırılma olasılığının olabileceğini düşünüyoruz. Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir" diyen Sözbilir,  Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğünün daha da artabileceğinin altını çizdi. 

Sözbilir, söz konusu açıklamasını "Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir alanda bulunuyor. Bu nedenle bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyel barındırıyor. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi sebebiyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" diyerek tamamladı. 

O şehirde 7.5 büyüklüğünde deprem olabilir denmişti! Deprem araştırmacısından son dakika açıklaması geldi! 

Kiracılar evden çıkmak için fidye boyutuna varan tutarlar istiyor! Ev sahipleri hem mağdur hem tepkili!

Ev ve dükkan sahipleri 'Kira Tespit Davalarını' deşifre ediyor! Bu koşullarda ev alıp kiraya vermek aptallık!