Kent Haberleri

Deprem uzmanı İzmir'i işaret etti! Bugün olmazsa yarın deprem olacak! İzmir'in riskli yerleri açıklandı!

Deprem uzmanı İzmir'i işaret etti! Bugün olmazsa yarın deprem olacak! İzmir'in riskli yerleri açıklandı!Prof

Deprem felaketinin etkisi devam ederken yurt genelinde yaşanan sarsıntıların İzmir'e etkisi sık sık merak ediliyor. Prof. Dr. Naci Görür, olası İzmir depremi ile ilgili konuştu. 

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de deprem konusunda, uzun yıllar çağdışı, insana önem vermeyen, yara sarma anlayışında bir strateji olduğuna fakat, mevcut hükümetin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu stratejik düşünceyi değiştirmeyi ve deprem olmadan zarar azaltma sistemine geçmeyi gündeme aldığına dikkat çekti. 

Türkiye´de depremden daha gerçek bir konu olmadığının altını çizen Naci Görür, açıklamasında "13 milyon sene önce bu topraklarda deprem başladı. İnsanların dünya tarihine çıkışı bu kadar eski değil. Milyonlarca yıl bu devam edecek" ifadelerine yer verdi. 

"Bizim kentlerimiz depreme dirençli olursa mesele yok. Aynen Amerika'daki gibi" diyen Görür, kentin bileşenlerinin depreme dirençli yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye'de deprem beklenen bölgeler ile ilgili tahminlerini de açıklayan Prof. Dr. Görür, Hakkari ile Erzincan Bingöl-Karlıova'nın yanı sıra İzmir ve Antalya-Muğla arasındaki sahil şeridinden endişe ettiklerine vurgu yaptı. 

Deprem uzmanı İzmir'i işaret etti! Bugün olmazsa yarın deprem olacak! İzmir'in riskli yerleri açıklandı!

Habertürk'te yer alan habere göre; Prof. Dr. Görür, konu ile ilgili açıklamasında "İzmir'de de endişemiz var. Canlı faylar var. Günün birinde harekete geçip deprem olabilir" diye konuşarak, çevredeki deprem olmuş faylardan da tetiklenebileceğinin altını çizdi. 

"Tahmin ediyorum bu faylar İzmir depreminde yüklendi. Çevredeki depremlerden stres geldiğinde yükleniyor" açıklamasında bulunan Naci Görür, İzmir'in gerçek anlamda bir deprem kenti olduğuna dikkat çekti. 

"Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır" şeklinde konuşan Görür, şu anda depremlerde sonra, Sisam depremi sonrasında 80 kilometre mesafede 117 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, yapı stokunun depreme dirençli yapılması gerektiğini vurguladı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mikro belgeleme çalışması yaptığını aktaran Görür, "Mikro belgeleme çalışması sonrasında İzmir depreme dirençli hale getirilmelidir. 1999 sonrasında yeni yönetmeliklere göre doğru yapılmışsa o binalardan hiç korkmayın" dedi ve yönetmeliklere göre yapılmış binaların çatlasa da patlasa da içinden sağ çıkılabileceğini dile getirdi. 

İZMİR'İN RİSKLİ YERLERİ 

Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzman isimler, şehirde deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar olduğunun, en güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğunun altını çiziyor. 

İzmir'de diri-aktif fayları hangileri? 

Gediz Grabeni Batısı Fayları

Dumanlıdağ Fayı

Bornova Fayı

İzmir Fayı

Cumaovası Fayı

Karaburun Fayı

Gümüldür Fayı

Karaburun Fayı

Gümüldür Fayı

Tuzla Fayı

Prof. Dr. Naci Görür'den son dakika olası İstanbul depremi açıklaması! İstanbul ve yakın çevresi...

İçinden fay hattı geçen hastanenin yıkılmaması görenleri hayrete düşürüyor! Konuya ilişkin uzmanından açıklama geldi! 

İTÜ deprem raporunu tamamladı: İmar affı bir daha gündeme gelmemeli!