Deprem uzmanı 'Marmara için deprem kesin' dedi, Doğu Anadolu'yu yeniden uyardı! Doğu Anadolu'da 7'den büyük deprem...
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu ve Marmara ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte deprem uzmanının ürküten o açıklamaları...
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çankaya Üniversitesinin Akademik Yıl Açılış Töreni'nde, "Türkiye'de deprem ve deprem dirençli yerleşim alanları" ile ilgili ders verdi ve önemli uyarılarda bulundu.
Türkiye'de yeterince deprem farkındalığının olmadığına ve konunun ciddiye alınmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, bu sebeple yaşamının geri kalanını insanlara depremi anlatmaya adadığının altını çizdi.
İnsanların bilim dışı şeyleri depremin oluş nedenine bağladığına dikkat çeken Naci Görür, yer kabuğunun altında hareket eden konveksiyon akımların, levhaları da hareket ettirdiğini ve levha sınırlarında depremlerin meydana geldiğini açıkladı.
KUZEY ANADOLU FAYI, EN AKTİF FAY HATTI
Halk TV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Naci Görür, konuya ilişkin "Dünyanın iç yapısından dolayı deprem oluyor, ay ile güneşle, bulutla, sıcaklıkla, HAARP gemisiyle, Amerika'nın gemisi ve uçağıyla ne ilgisi var? İlgisi yok" ifadelerine yer verdi.
Naci Görür, Türkiye'deki depremlerin çoğunun Kuzey Anadolu fayında yaşandığına, en etkin ve en çok hasar verenin de bu fay hattı olduğuna vurgu yaptı.
Levhaların hareketiyle sınırların da değiştiğinin altını çizen Prof. Dr. Görür, "(Ne zaman bu depremler duracak?) diye soruyorlar. Dünyanın levha yapısını nasıl değiştireceksiniz ki depremler dursun. Depremler 13 milyon senedir devam ediyor, daha milyonlarca sene de sürecek dedi ve depremlerin durdurulamayacağını belirtti.
Görür, ülkeyi deprem dirençli yapma çağrısında da bulundu.
Prof. Dr. Görür, depremler sebebiyle Doğu Anadolu'nun sıkıştığını ve batıya kaydığını da vurguladı.
DOĞU ANADOLU'DA7 VE ÜSTÜ DEPREM OLABİLİR
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, doğu Anadolu'nun gerçek bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti.
Açıklamasında "Bunun şakası yok. 7'nin üzerinde deprem üretecek kaynak az değil. Depremin tekerrür edeceği fayın ne zaman ve hangisi olacağını bilemeyiz" ifadelerine yer veren Naci Görür, ancak gözümüzü açtığımız zaman Doğu Anadolu'da 7 ve üstü deprem olabileceğini ve binlerce kişi kaybedebileceğimizi dile getirdi.
Deprem yasası ve "mikrobölgeleme" çalışmasının hazırlanması, yasanın, anayasal güçte ve partilerüstü olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Görür, mevcut ya da yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikelerin belirlenmesini amaçlayan mikrobölgeleme çalışmasına da değindi.
Görür, mikrobölgeleme yapılmamasını 'hayatı boyunca doktora gitmeyip kendi düşüncesiyle vücudunu, sağlığını kontrol etmeye çalışan biri' diyerek örneklendirdi ve "Mikrobölgeleme çalışması yapmadan bir kentin özelliklerini, davranışlarını, tepkisini ölçemezsiniz" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Naci Görür, bir şehrin yönetim sisteminin, halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem ve çevre, ekonomi olacak şekilde 6 sistemden oluştuğunu dile getirdi ve kentin depreme karşı dirençli yapılması için bu 6 bileşenin dirençli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ayrıca depremin görmezden gelinemeyeceğinin altını çizen Görür, depreme karşı haklın bilinçlendirilmesi gerektiğini anımsattı.
MARMARA'DA DEPREM KESİN
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara depreminin de kesin olduğuna dikkat çekti.
Görür, konuya ilişkin "Marmara'da deprem olursa Güneydoğu'dan hareketle söylüyorum. Güneydoğu'dan 100 milyon ton moloz çıktı" değerlendirmelerini paylaşarak, İstanbul'da minimum 150-200 milyon toz moloz çıkacağını söyledi.
Bankada paranız varsa acil bakın! Az evvel açıklandı, gören de duyan da inanamıyor!
Benzin, motorin, LPG fiyatlarında indirim rüzgarı! Sürücülere müjde! Fiyatlar 2 liradan fazla düştü!