Kent Haberleri

Deprem uzmanı Naci Görür, Kuşadası depremi sonrasında önemli tespitlerde bulundu!

Kuşadası'nda deprem paniği yaşandı. Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından dikkat çeken bir açıklama yaptı. İşte Naci Görür'ün açıklaması... 49'da 4

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin verilerine göre, Kuşadası Körfezi'nde saat 02.49'da 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü körfezin 13.11 kilometre derinliğinde kaydedildi ve ilçede hissedildi.

Deprem sonrasında, Jeoloji Mühendisleri ve deprem uzmanlarından oluşan bir ekip, olayın ardındaki sebep hakkında açıklamalarda bulunmaya başladı. Bu uzmanlardan biri olan ünlü jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, bugün yaptığı açıklamada dikkat çeken tespitlerde bulundu.

İşte Naci Görür'ün açıklaması...

“DEPREMİN NEDENİ K-G GERİLMESİ”

Prof. Dr. Görür, “Kuşadası Körfezi’nde 4,2 deprem oldu. Burada sık sık bu boyutta depremler oluyor. Deprem Büyük Menderes Grabeni’nin kuzey horstunda. Bu horst üzerindeki faylar körfez içine doğru da devam ediyor. Depremin nedeni bu bölgenin K-G gerilmesi” şeklinde ifadeler kullandı.

Kuşadası ve çevresindeki deprem riskinin devam ettiğini hatırlatan uzmanlar, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, deprem anında ve sonrasında alınması gereken önlemleri hatırlattılar.

Peki, Naci Görür'ün bahsettiği bu "K-G gerilmesi" nedir? İşte ayrıntılar...

K-G GERİLMESİ NEDİR?

K-G gerilmesi, jeolojide ve jeofizikte kullanılan bir terimdir ve Kuzey-Güney gerilmesini ifade eder. Yer kabuğundaki tektonik levhaların hareketiyle ortaya çıkan bir gerilme türüdür. Levhalar birbirlerine doğru hareket ederken, çarpışma ve sürtünme etkileşimleri yaşarlar. Bu durumda Kuzey-Güney gerilmesi meydana gelir, özellikle çarpışan levhaların sıkıştığı bölgelerde ve dağ oluşumlarında gözlenir.

K-G gerilmesinin sonucunda fay hatları oluşabilir ve bu da depremlere neden olabilir. Jeologlar ve jeofizikçiler, yer kabuğunun hareketini ve deprem risklerini inceleyerek afetlerin mekanizmalarını anlamaya çalışırlar. Bu bilgiler, toplumların güvenliğini artırmak için deprem önlemleri ve afet yönetimi konularında önemlidir.

SON DAKİKA DEPREMLER! Az önce deprem mi oldu? En son nerede, ne zaman deprem oldu? 21 Temmuz 2023!
Altını olan nefes bile almadan buraya baksın! 21 Temmuz 2023 gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu?
Doların bütün kaderi o gün değişecek! Acilen buraya bakın! Bugün euro, dolar, sterlin ne kadar? 21 Temmuz 2023!
Şehirlerarası otobüs biletine yüzde 40 zam: Uçak bileti fiyatına otobüs bileti! 20 Temmuz 2023 otobüs bileti fiyatları!