29 / 04 / 2024

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul'un en riskli yerlerini açıkladı! Depremde ilk önce buralar etkilenecek!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul'un en riskli yerlerini açıkladı! Depremde ilk önce buralar etkilenecek!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, en riskli 2 fayı ve İstanbul'un depremde daha fazla zarar görecek yerlerini sıraladı.



Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deprem uzmanı Tüysüz,zamanlama açısından en riskli 2 faya dikkat çekti.

''BU FAY ÜZERİNDE DEPREM BEKLENTİSİ VAR''

Gazeteduvar'da yer alan habere göre; Tüysüz depremlerin tekrarlama periyodu olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de  iki tane çok önemli yerin olduğuna vurgu yapan Tüysüz şu şekilde sıraladı: ''Birincisi Marmara Denizi. 1766'da iki deprem yaşanmış. Bu fay üzerinde bir deprem beklentisi var.''dedi.

Tüysüz  dikkat edilmesi gereken ikinci fayın İkincisi Bingöl Yedisu olduğunu söyledi. Tüysüz: ''Erzincan ovasının doğusunda yer alan 1784'lerde kırılmış. O zamandan bugüne kadar da deprem üretmemiş. Bu iki bölge kırıldığında 7'nin üzerinde deprem beklentimiz var. Üçüncü olarak 6 Şubat öncesi çok defa dile getirdiğimiz Doğu Anadolu fayı var. Bu fay çok uzun yıllardır deprem üretmemişti. Uyarılarımız çok dinlenmediği için, çok ciddi can ve mal kayıplarına uğradık.'' dedi.

 Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul un en riskli yerlerini açıkladı! Depremde ilk önce buralar etkilenecek!

İSTANBUL'DA 70-90 BİN BİNA ÇOK AĞIR HASARLI

Tüysüz, deprem tehlikesinin en yakın olduğu ve nüfusun en yoğun olduğu bölge İstanbul Marmara çevresi dedi.

Sadece İstanbul'da 1 milyon 160 bin bina olduğunu ve bunlardan 750 bin civarında bina depreme dayanıksız olduğuna dikkat çekti. Bu binaların içerisinde de 70 - 90 bin tanesinin çok ağır hasar alacağı ya da çökeceği söyleniyor. 

OLASI İSTANBUL DEPREMİNDEN EN ÇOK ETKİLENECEK YERLER

Depremde önceliğin burası olduğuna değinen Tüysüz '' İstanbul'un olası bir depremde en çok hasar görmesi beklenen yerleri nüfusun en yoğun olduğu yerlerdir. Eminönü'nden tutun Silivri'ye kadar sahil şeridi. Bakırköy, Yeşilköy, Eminönü, Fatih buralar en çok etkilenecek yerler.''dedi.

Tüysüz: ''Nüfus dağılımına bakarsanız İstanbul'un en yoğun nüfulu yerleri. Oysa depremle mücadelede adettir; deprem olacak yerde nüfus arttırılmaz, sanayi arttırılmaz. Ama bizim bütün sanayimiz ve nüfusumuz deprem hatlarının üstüne ya da çok yakınına yerleşmiştir." dedi.

Türkiye'de deprem ezberleri bozuluyor: İç Anadolu da dahil pek çok risksiz yer aslında deprem tehlikesinde!

Çanakkale depremi sonrası uzmanlardan flaş açıklama geldi: Ana şok niteliğinde!

 


Geri Dön