Genel

Deprem uzmanından dikkat çeken öneri!

Yalova’da Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yönetiminde, birçok deprem uzmanının konuşmacı olarak katıldığı 'Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler' ile ilgili panel düzenlendi. Deprem uzmanlarının ortak görüşü, büyük depremin şiddetinin en az 7.0 olacağı…

Yalova Belediyesi, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman önderliğinde 'Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler' konulu halka açık bir panel gerçekleştirdi. Panele, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday konuşmacı olarak katıldı.

Marmara Denizi'nde yaşanacağı düşünülen deprem için uzmanların hepsi farklı yorumlarda bulunuyor.  Sabah’ın haberine göre, uzmanların ortak bir paydada buluştuğu tek nokta, fay hattının kırılacağı ve büyük depremin şiddetinin en az 7.0 olacağı. 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Yalova’da düzenlenen deprem panelinde önemli açıklamalarda bulundu.  Prof. Dr. Kutağlu, olası büyük depremde AVM'lerin yüzde 90'ının ayakta kalacağını iddia ederek "Japonlar deprem olduğunda açık alanda mı toplanıyor? Güçlü binalara giriyorlar. Güçlü binalara giriyorlar. Depremde AVM'lerin yüzde 90'ı ayakta kalacak. İstanbul'da binlerce AVM var." diye konuştu.  Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, deprem anında yapılması gerekenler, halka doğru bilgi iletilmesi ve depreme karşı ne kadar hazır olunduğunu bilmek amacı ile panelin oluşturulduğunu söyledi.

"5.8'lik deprem stres artışına neden oldu"

Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kırılma düzeni olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti, "Marmara Denizi içerisinde deprem olacak. Burada sorulması gereken bu ne zaman olacak? Olduğunda biz buna hazır olacak mıyız? Soru bu olmalı. 1999 yılında deprem oldu. 20 sene boyunca deprem sonrası faaliyetler için hakikaten büyük yol kat ettik ama zarar azaltma noktasında açıkçası yeterli olduğumuzu söyleyemeyiz.Bu hiç hoş bir olay değil. Marmara Denizi içerisinde 5.8'lik deprem olunca biz depremi hatırladık. Umulan, beklenen büyük depremi bu durum daha erkene çeker mi? Evet tarihini veremiyoruz ama bir depremin meydana gelebilmesi için kırılmak için yeterli enerjiyi yeterli hareketi kat etmesi lazım. Mesela bu bölge yılda 2.3 santimetre hareket ediyor. Fayın kırılması için 5 metre kayması gerekiyorsa, bu 200 yılda gerçekleşir ama bu 5.8'lik deprem bunu biraz daha yakına çekti. Jeofizikte stres transferi diye bir hesaplama var. 5.8'lik depremin stres transferi de burada önümüzde. İstanbul'a doğru ve aşağı Güneye doğru ve doğu-batı yönünde stres artışına neden oldu. Beklenen ana kola artış getirdi" 

"AVM'lerin yüzde 90'ı ayakta kalacak"

Kutoğlu, büyük AVM’lerin çoğunun zarar görmeyeceğini, deprem anında AVM’lerin açık olması gerektiğini söyleyerek, "Deprem yazın mı olacak? Neden deprem toplanma alanları açık alanda park ve bahçelerde? En güçlü binalarımız neresi? AVM'lerin yüzde 90'ı ayakta kalacak. Kusura bakmasınlar bizim yeşil alanımızı imara açtılarsa bizim en güçlü binalarımız AVM'ler. AVM'lerin otoparklarını boşaltacaksınız, oraların her birini yatacak konaklayacak yerler koyacaksınız. Kusura bakmasınlar marketleri de vatandaşlara yiyecek servisi yapacaklar. Japonlar deprem olduğunda açık alanda mı toplanıyor? Güçlü binalara giriyorlar. İstanbul'da binlerce AVM var. Kaç tane insanı misafir edebilirler? “ dedi.

Kutoğlu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) da önerilerde bulunarak, "Yıkılabilir tehlikeli alanlar belirlensin, devlet binaların rayiç bedellerini belirlesin, bunları rayiç bedel üzerinden kamulaştırsın, bu binaların alım satımı kiralaması yasaklansın. DASK bunların bedellerini ödesin ve insanları yeni binalara yerleştirsin. O rayiç bedelle aldığı yerleri de, çürük binaları yıksın üç dört katlı otopark yapsın, ticaret alanı yapsın ve parası da DASK'a kalsın. Alan karlı satan karlı olur. Ben sesli düşündüm. Çözüm önerim bu" diye ifade etti. 

Marmara'nın en son deprem haritası!