04 / 05 / 2024

Deprem ve Duyarlılık toplantısının ikincisi yapıldı!

Deprem ve Duyarlılık toplantısının ikincisi yapıldı!

Deprem ve Duyarlılık toplantısının ikincisi dün, İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Uygulama -Araştırma Merkezi 'nde birçok akademisyenin, yerel yöneticelerin, ilgili kurum/kuruluşların katılımıyla gerçekleştirildi  



DEPREM ve KENTSEL DÖNÜşžÜM “Planlama Boyutu ” Konulu Toplantıya İlgili ve Yoğun Katılım Türkiye Deprem Vakfı tarafından her üç ayda bir kez düzenlenen “Deprem ve Duyarlılık ” toplantısının ikincisi dün, İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Uygulama -Araştırma Merkezi 'nde birçok akademisyenin, yerel yöneticelerin, ilgili kurum/kuruluşların katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr.M.Hasan BODUROĞLU ' nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya  TOKİ  Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk KARABEL, Küçükçekmece Belediye Başkanı İnş.Yük.Müh.Aziz YENİAY, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan TÜRKOĞLU ve YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül şžENGEZER konuşmacı olarak katıldı. Dört saat süren toplantıda İstanbul ' un hasar bakımından riskli ilçelerin son durumu ve kentsel dönüşüm projesine ait son çalışmalar görsel sunumlarla katılımcılar bilgilendirildi.



Prof. Dr. M.Hasan BODUROĞLU açılış konuşmasında, Depreme Duyarlılık Günleri Projesi kapsamında oluşturulan   Görsel ve Uygulama içerikli Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı 'nın Deprem karakteri Maskot SİSMAİL ile   bu ay sonunda hizmete gireceğini ve tüm ulusu dolaşacağını açıkladı. 2014 yılında TDV Deprem Mühendisliği Komitesince düzenlenecek olan 3. Avrupa Jeofizik ve Deprem Mühendisliği Konferansı ' na kadar Türkiye ' de birçok ili dolaşacağını açıkladı. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk KARABEL 5 yıl içinde tamamlanacak olan 65 bin konutu ile Türkiye ' nin en büyük kentsel dönüşüm örneğinin Kayabaşı bölgesi olduğunu vurgulayarak çalışma esasları hakkında bilgi verdi. Projelerin tarıma elverişsiz bölgelerde, zemin etüdü çalışmaları yapılarak yürütüldüğünü ve yapılarda genellikle radye temel, çift yönlü perdeler gibi uygulamalar kullanılarak, yapıların yörelerde beklenen depreme dayanacak şekilde, üniversitelerden teknik yardım alarak tasarlandığını da ekledi. Ayrıca, konutların % 65 ‘inin eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığını, özellikle ömrünü tamamlamış binalar ve gece kondular gibi 8-9 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıya bir diğer konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Handan TÜRKOĞLU “İstatistiklere bakarsak korkunç bir yapı problemi olduğunu belirtti. Sadece gecekondularda değil, planlı alanlarda da çarpıklık söz konusu. Bu yüzden dönüşüm, kapsamlı bir plan olarak tasarlanmalı şeklinde konuşarak, yeni yerleşim alanları açmak yerine kentin ekonomik ömrünü tamamlamış bölgelerin ve yapıların dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Yük.İnş.Müh.Aziz YENİAY ise “İstanbul Depremi Master Planı ” kapsamında riskli ilçelerden biri olarak belirlenen ilçede dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiğini ancak 53.815 adet binanın önemli ölçüde riskli olduğunu, bu nedenle çalışmaların daha da hız kazanması gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşüm projesinin amaç değil araç olması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Betül şžENGEZER plan dışı kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bazı uygulamalardaki yanlışlıklara değindiği   konuşması sonrasında, panelistlere sorulan soruların yanıtları ve konu odaklı tartışmalarla devam eden toplantı, Prof. Dr. M. Hasan BODUROĞLU ' nun konuşmacılara plaketlerini sunmasıyla sona erdi.

Oldukça yoğun ilgi ile izlenen toplantının devamı niteliğinde olacak “DEPREM VE KENTSEL DÖNÜşžÜM ” Sosyolojik ve Finansal Boyutu ”   12 Mayıs tarihinde aynı yerde gerçekleşeceği duyurusu yapıldı


Geri Dön