Genel

Deprem veya herhangi bir doğal afette hayat kurtaran mobil uygulamalar! Herkesin cebinde olmalı, üstelik ücretsiz!

Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız deprem felaketlerinin ardından iletişim önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ancak herhangi bir doğal afet sırasında internet olmasa da cep telefonlarımıza indireceğimiz bazı uygulamalar ile sevdiklerimize ulaşmak mümkün.Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 7,7 ve 7,4’lük depremlerin ardından yakınlarının veya akrabalarının can güvenliğinden emin olmak için herkes cep telefonlarına saldırırken, ancak mobil iletişim ağının da bir anda çökmesiyle iletişimde büyük sıkıntılar yaşandı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından herkes iletişimin ne kadar önemli olduğunu anladı. Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 7,7 ve 7,4’lük depremlerin ardından yakınlarının veya akrabalarının can güvenliğinden emin olmak için herkes cep telefonlarına saldırırken, ancak mobil iletişim ağının da bir anda çökmesiyle iletişimde büyük sıkıntılar yaşandı.

 

Kahramanmaraş’ı yanı sıra aralarında Adıyaman, Hatay, Kilis, Gaziantep, Malatya ve Adana gibi toplam 10 şehrimizi birden etkileyen deprem sonrası iletişimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Peki, deprem sonrası hayat kurtaran mobil uygulamalardan haberdar mıyız?

Branding Türkiye'den Emine Kopar’ın yazısına göre, başta deprem olmak üzere doğal afetlerde hayat kurtaran birçok farklı mobil uygulama bulunuyor. İşte hayat kurtaran mobil uygulamalar:

AFAD Acil: Her telefonda olması gereken uygulamalardan birisi. Tek tuşla yardım alabilirsiniz.  Bu uygulama aracılığıyla 112 acil çağrı merkezi ile internet üzerinden iletişim kurmak mümkün.

112 Acil Yardım Butonu: Tamamen ücretsiz bir uygulama. Acil durumlarda sizin veya çevrenizdekilerin yaşadığı acil müdahale gereken olaylarda bu uygulamadan yardım alınabilir.  

Bridgefy: İnternete ihtiyaç olmadan kullanabileceğiniz bir uygulama. İnternete erişiminiz yoksa sadece telefonunuzun Bluetooth özelliğini açarak arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşmanızı sağlıyor.

BiP: Bir mesajlaşma uygulaması ancak içinde yer alan eklenti ve uygulamalar nedeniyle deprem anında da tercih ediliyor. Acil Durum Butonu’ndaki “Yardım İste” özelliğiyle ihtiyaç duyduğunuz anda arkadaşlarınız veya yetkililerle iletişime geçebilirsiniz. Bluetooth teknolojisi üzerinden de çalışıyor. Hem durumunuzu hem konumunuzu kısa mesaj olarak operatör fark etmeden ücretsiz iletiyor.

Whistle Mobil: Aslında bir düdük uygulaması. Düdük sesi çıkaran bu uygulama sayesinde deprem veya herhangi bir doğal afet sırasında yakınlarınıza sesinizi duyurmak mümkün.

AKUT– Güvendeyim: Deprem veya doğal afetlerde yakınlarınıza güvende olduğunuzu iletmenizi sağlıyor. En iyi özelliği internet bağlantısına ihtiyaç duymadan bu uygulamayı kullanmak mümkün Ayrıca tek bir tuşa basarak istediğiniz kişilere konumunuzla birlikte çağrınızı ulaştırabilirsiniz.

Life360 Mobil: Deprem anında cihazınızın GPS özelliğini kullanarak ailenizin gerçek zamanlı konumunu gösteriyor. Uygulamanın ‘acil durum’ tuşunu kullanarak gerektiğinde mesajlaşmak ve yardım da istenebiliyor.

Earthquake: Yaklaşan bir deprem için önceden uyarı veriyor. Ayrıca acil durumlarda iletişim kurma imkanı da sağlıyor. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda adım adım talimatlar da veren bu uygulama, size takip etmek istediğiniz şehir veya ülkelerdeki depremleri de anında iletiyor.

Lastquake mobil: Sismologlar tarafından geliştirilen uygulama, depremleri anında öğrenme, gerekli uyarıları yapma ve yakınlarınızla kısa mesaj aracılığıyla iletişim kurmanızı sağlıyor. Diğer uygulamalardan en önemli farkı; deprem anında durumunuzu algılayarak yakınlarınıza kısa mesaj ile uyarı gönderiyor.

7TP Erken Uyarı: Fay hatları üzerinde kurulan sismik hareket algılayıcı istasyonlarla öncü deprem dalgasını tespit ediyor ve cep telefonlarına alarm gönderiyor. Uyarı, yıkıcı 2. dalga gelmeden 25 saniyeye kadar zaman kazandırıyor.