26 / 12 / 2024

DEPREM YIKACAK VE ÖLDÜRECEK

DEPREM YIKACAK VE ÖLDÜRECEK

Bilindiği üzere İstanbul'de pek çok ev su havzaları üzerinde yapılmış olup inşaat malzemesi yönünden eksik, temeli olmayan derme çatma kaçak yapılardan oluşmuştur, pek çoğu en hafif bir depremde bile yıkılabilecek durumda, bu binalarla ilgili bilim adamla



Bu bilim adamlarından :Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi ): 'Binaların sürekli olarak suyla temas etmeleri, zeminin periyodik olarak su baskınına maruz kalması, hem zemini hem de binayı önemli bir şekilde tahrip eder ve yorar. Ayrıca önemli ölçüde malzeme yıpranmasına, korozyona, malzemenin ayrışmasına yol açtığı kesindir. Bu tür yerlerin ciddi bir depremde ayakta kalması mümkün değildir. Daha küçük depremlerde, orta büyükle bir depremde bile ayakta durması kuşkuludur.

Cemal Gökçe (İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı) : 'Buralar zemin güvenliği olmayan yerler. Suyun çevreden toplayıp getirdiği toprağa yapılan yapılar. Böyle bir zemin üzerine, plansız yapılan binaların deprem güvenliği söz konusu olamaz. Kaçak yapılan, beton kalitesi son derece yetersiz olan demirlerin korozyona uğramış olması kesindir. Beklenen deprem büyüklüğü İstanbul için, 6.5 - 7.5. Bu yapılan hem bu büyüklükteki, hem de normal büyüklükteki depreme dayanma şansları yok. Hatta bir başka selde temellerin altındaki toprağın kayıp gitmesi durumunda binalar kendi kendine bile yıkılabilir. Buraların tahliye edilip yeşil alana dönüştürülmesi gerekir.'

Görülen o ki İstanbul da büyük bir deprem bekleniyor,eğer bu deprem orta şiddette bir deprem olsa bile çok büyük yıkımlara ve büyük oranda can kaybına sebebiyet verecek.

Peki deprem şiddetine göre İstanbul'da hangi semtler risk altındadır,gelin ona bakalım...

SEMTİNİZİN RİSKİ NE KADAR?

Prof.Dr. Ahmet Ercan'ın haritasına göre, semtlerin deprem riski üç dereceye ayrılıyor. 1. derece en yüksek riski, 2. 
derece orta riski ve 3. derece de küçük riski gösteriyor:

1. derece: Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere (sağlı sollu olmak üzere).

2. derece: Beşiktaş (Ihlamur çukuru), Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

3. derece: Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.

Prof Dr Ahmet  ERCAN'ın harıtasında da görünen o ki İstanbul'da yaşayan nüfusun büyük oranı madi kayıplarının yanında hayatlarını kaybedecek pek çok çocuk yetim kalacak ve büyük bir çoğunluk ta sakat olarak hayatını devam ettirmeye çalışacak,bu olayın sosyolojik boyutu.Birde olayın ekonomik boyutu varki tarifinde zorlanıyorum çünkü Ülkemiz henüz dışarıya bağımlılıktan kurtulamamış dışardan gelen sıcak paralarla ayakta durmaya çalışmakta,Üretime dayalı değilde tüketime dayalı ekonomik politikalar uygulanmakta onun içindirki olayın ekonomik boyutunu düşünemiyorum.Ama benim için en önemli öncelik insanın canıdır.

Peki olası bir depremden etkilenmemek için neler yapmalı diye bir soru geliyor insanın aklına...ki ? Bu sorunun yanıtını kısa bir zaman önce Ağaoğlu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Sayın, ALİ AĞAOĞLU ulusal bir gazetedeki röpörtajına vermişti.

Nedemişti sayın Ali AĞAOĞLU

"DEPREMİN İSTANBULU YIKMASINI BEKLEMEYİN VERİN BANA İSTANBULU BEN YIKAYIM YENİ BİR KENT YARATAYIM "...

Evet bakıldığında İstanbul'un tek kurtuluşu Sayın Ali AĞAOĞLU' nun önerisine olduğu gibi deprem riski olan binaların yıkılması yerlerine MY WORLD  Ataşehir projesi gibi depreme dayanıklı projelerle yeni yaşam alanları oluşturulması,Aksi durumda deprem yıkacak ve öldürecek.!


Nihat AĞAOĞLU

[email protected]

www.myworld.com.tr

 


Geri Dön