Genel

Deprem zararlarının en aza indirilmesi için önerge verildi!

Olası depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verildi.

Van Milletvekili Tayip Temel ve 19 milletvekili olası depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması önergesi hazırlandı. 

Olası depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 

Olası depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Türkiye dünyadaki toplam depremlerin beşte birinin meydana geldiği en etkin deprem kuşaklarından biri üzerinde yer almaktadır. Deprem haritası verilerine göre, Türkiye topraklarının % 93’ü deprem bölgeleri içinde yer almaktadır. Nitekim son bir yıl içerisinde 4 büyük deprem yaşanmıştır. 22 Ocak 2020'de Manisa’da, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ'da, 23 Şubat 2020’de Van'da ve solarak 30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremler yıllardır alınmayan afet önlemlerini tekrar gündeme taşımıştır. 

AFAD’ın 2020 Türkiye deprem haritasına göre Van ili 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Van’da 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011’de yaşanan iki depremde 644 kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi de yaralanmıştır. Buna rağmen mevcut iktidar Van’ı afet bölgesi ilan etmemiştir. Bir yıl önce de İran - Xoy merkezli 5.9 şiddetindeki depremde Van ili Başkale ilçesinin Özpınar, Gelenler, Güvendik ve Kaşkol mahallelerinde yıkımlar gerçekleşmiş, 10 yurttaş yaşamını yitirmiş, 64 yurttaş ise yaralanmıştır. Ayrıca Başkale ve Saray ilçesine bağlı mahallelerde 233 ahır yıkılırken, bölge ekonomisi için kritik öneme sahip 3 bin 329 küçükbaş, 72 büyükbaş hayvan telef olmuştur. 

Arama kurtarma çalışmaları sadece depremin ilk günü yapılmış, sonrasında yurttaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanlara ulaşmışlardır. Ayrıca depremin ilk günü çadır dağıtımı yapılmadığı için yurttaşlar -10 dereceyi bulan soğukta geceyi dışarda geçirmişlerdir. Mevcut iktidar deprem gerçeği konusundaki tavrını bu şekilde ortaya koymuştur. 

TMMOB’un (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) hazırladığı raporda yaşanan depremde en fazla hasarın oluştuğu ve 8 yurttaşın yaşamını yitirdiği, Özpınar Mahallesi yerleşim alanının, tam olarak fay hattının üzerinde yer aldığı; yine Güvendik, Gelenler, Bilgeç, Ömerdağı ve Kaşkol mahallelerindeki yerleşim alanlarının Başkale Fayı’na çok yakın bir mesafede kurulduğu belirtilmektedir. Kerpiç ve briketle üretilmiş yığma yapılar kısmen veya tamamen göçmüş, can kayıpları bu nedenle olmuştur.

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com