29 / 04 / 2024

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremden sonra vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmaya koyuldu. İşte detaylar!



DEPREMDE BİNALAR HANGİ YÖNE ÇÖKER?

Konutların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması halinde, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem sırasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına sebep olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise deprem esnasında binalar birbirine çarpar ve hasar meydana gelir.

Ancak binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına da gelmez. Yapının sağlam olması ya da yeni olması deprem için oldukça önemli kriterdir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor. Bilhassa kolonların eskimesi ve oldukça yıpranması depremden çok etkilenmesine sebep oluyor.

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Depremde bina genellikle kolonlardan başlayarak yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlaması ile birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılır. Sonrasında da kolonlar daha fazla tabliyeleri taşıyamadığında, binalarda anlık olarak çökme görülüyor. Binaların bazen tamamı yıkılırken, bazen de belli bölümleri yıkılabiliyor.

Peki “Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?” İşte merak edilen yanıtlar…


Geri Dön