Ekonomi

Depremde evi hasar görenler üzülmesin! Kredi desteğiniz hazır!

Depremde evi yıkılan ya da hasar görenler için açıklandı. Bu şartları taşıyanlara kredi desteği verilmektedir. İşte detaylar!5 milyon insanın ikamet ettiği, 11 kentte on binlerce insanın ölümü ile birlikte yüz binlerce binanın da yıkılmasına neden oldu

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler, 13.5 milyon insanın ikamet ettiği, 11 kentte on binlerce insanın ölümü ile birlikte yüz binlerce binanın da yıkılmasına neden oldu. Deprem bölgesinde evleri yıkılan konut sahiplerine müjdeli haber verildi. Konut sahiplerine uygun kredilendirme koşullarıyla yeni konut yapılacak.

İşte ayrıntılar…

DEPREM KONUTLARININ GERİ ÖDEMESİ NE ZAMAN?

Ağır hasarlı konutların maliyet üzerinden borçlandırma yapılacak. Konutlar teslim edildikten hemen sonra 2 yıl herhangi bir ödeme gerçekleşemeyecek, sonraki 18 senede ister aylık ister yıllık eşit taksitler ile faiz olacak şekilde ödemesi yapılacak.

Nakit yardımın dışında geçici barınma olanağı verilirken, orta hasarlı binada güçlendirme yapılmaz ise oturulmasına izin verilmeyecek. Bunun yanında hasar tespit çalışmalarının sonucuna göre binaları hasar gören kişilere kimlere konut, işyeri, ahır yapılacağı belirlenecek.

DEPREM KONUTLARI İLE İLGİLİ ARAŞTIRILAN SORULAR VE YANITLARI

İki kardeşe, istek ve taahhütname vererek müşterek hak sahibi olma şartıyla hisseli bir konut yapılabilir. Yalnızca bir kardeşin müracaat ederek hak sahibi olması halinde ise yine bir konut yapılabilir.

Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılıyor. Afetzedelerin binalarını 1 yıl içinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bir yıl içinde güçlendirme yapılmazsa ağır hasarlı kabul edilerek yıkılıyor. AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi olanağı sunulmaktadır.

İlk hasar tespitine itirazlar e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. Hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka nedenlerle hasar tespitlerine itirazda bulunan kişilerin 30 günlük süre içinde itiraz talepleri alınabilir.

Konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı olan vatandaşlara konteyner kentlerde barınma olanağı sağlanacaktır. Konteyner alanlar kira yardımından faydalanamıyor. Hane başına sadece bir 1 konteyner tahsis ediliyor. Konteyner alan hanelere de 15 bin TL taşınma yardımı yapılacak.