Sigorta

Depremde evi hasar görenlere sigorta şoku! Yıkım kararı olan binada alt katlara 200 bin, üst katlara 50 bin TL ödenecek!

Adana'da duvarları patlamış, çatlamış dışardan bile bakıldığı zaman deprem hasarı çok belli olan bina için ödenecek deprem sigortasının tutarı hak sahiplerini şoka uğrattı. Hak sahipleri, "15 bin TL ile kapı bile alınmaz" dedi. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Mehmet Serbes, bugünkü köşesinde deprem sigortalarını kaleme aldı. Mehmet Serbes, söz konusu yazısına "6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu illerin birisi de Adana idi. Adana’da da onlarca yüksek bina çöktü ve 500’e yakın vatandaş yaşamını yitirdi" diyerek başladı. 

Adana'da binlerce konutun zarar gördüğüne, Adana Valiliği'nin de  hem orta hasarlı hem de ağır hasarlı yüksek bina için yıkım kararı aldığına dikkat çeken Serbes, "Bu yıkım kararı verilen binalardan birisi de Çukurova İlçesinde Turgut Özal Bulvarı üzerinde yer alan Kibritoğlu Sitesi binaları oldu. Adana Valiliği, bu site için orta hasarlıdan yıkım kararı aldı. 

NE DASK NE DE ÖZEL SİGORTALAR ÖDEMELERİ YAPMAYA YANAŞMADI

Duvarları patlamış, çatlamış dışardan bile bakıldığı zaman deprem hasarı çok belli olan ve oturulamayacak durumdaki apartman için Valiliğin verdiği yıkım kararının ardından vatandaşların, sigorta şirketlerinden hak ettikleri parayı alabilmek için beklentiye girdiğini dile getiren Mehmet Serbes, şunları söyledi:

"Çünkü, senelerce DASK ve normal depremli konut sigortası yaptıran ve primlerini aksatmadan ödemeden vatandaşlar doğal olarak hak ettikleri sigorta yardımını almak amacıyla beklentiye girmesi de gayet doğaldı. Fakat Valiliğin yıkım kararı verdiği, yani yıllarca alın teri dökerek kazandıklarıyla aldıkları konutları yıkılacak
olan bu sebeple büyük bir ekonomik ve sosyal sıkıntı içine giren vatandaşlara ne DASK ne de normal sigortalarını yaptırdıkları şirket hak ettiklerini ödemek için yanaşmadı."

Serbes, DASK sigortasının 15 katlı bu apartmanın alt katlarına 200 bin lira, en üst katlara da 50 bin TL seviyesinde ödeme yaparken; aynı apartmandaki orta katlara ise yalnızca 15 bin lira ödediğine vurgu yaptı. 

Serbes, "Gerçekleştirilen bu az miktardaki ödeme; evi yıkılacak olan hak sahiplerini şaşkına çevirdi" dedi. 

Hak sahipleri konu ile ilgili açıklamalarında günümüz şartlarında 15 bin TL ile bir kapı bile alınamayacağının altını çizerek, şunları söylüyor:

"Biz senelerdir devletin çağrısına uyarak DASK yaptırıyoruz. Tapudan elektrik aboneliğine kadar ne yapacak olursanız mutlaka DASK’ı zorunlu yapıyorlar. Primlerimizin de ödemesini eksiksiz yapıyoruz. Zaten DASK’ı bu günler için ödüyoruz. Adı üstünde Doğal Afet Sigortası. Fakat DASK’ın yıkılacak konutumuz için 15 bin TL ödemesi karşısında şok geçirdik. DASK bize normal hakkımızı ödemeyince
diğer özel sigorta şirketi de DASK’ı örnek göstererek ödeme yapmıyor. Yani bize adeta eğer konutunuz çok hasarlı olsaydı DASK size ona göre ödeme yapardı o zaman biz de ödemek zorunda kalırdık gibi bir bahane sunuyor."

Hak sahipleri, Adana Valiliğinin burası için yıkım kararı aldığına, evlerinin yıkılacağına ve oturamayacaklarının belli olduğuna dikkat çekerek, "Daha ne olsun. DASK’ın ve diğer sigortanın bize para ödemesi için enkaz altında kalıp ölmemiz mi gerekiyordu. Hem aynı apartmanda alt katlara fazla para verip üst katlara az para ödemek olur mu? Altı olmayan evin üstü mü olurmuş?“ dediler" ifadelerini kullandı. 

Mehmet Serbes, yıllarca prim ödeyen vatandaşa sigorta şirketinin ödeme yapmadığını dile getirdi ve "Bu bence adeta vatandaşın hakkının sigorta şirketi tarafından gasp edilmesi anlamına geliyor. Ayrıca sigorta şirketlerinin Adana Valiliği'nin yıkım kararını göz önüne almaması, bu konutların yıkılacak olmasını dikkate almaması ve vatandaşların evlerinde sanki yalnızca küçük sıva çatlakları var da oturmayı sürdüreceklermiş gibi 15 bin TL ödenmesi tam bir skandal" diye konuştu. 

Serbes, bundan sonra vatandaşların DASK veya normal sigorta yaptırırken iki kez düşüneceğine dikkat çekti.  

Başakşehir Belediyesi'nin 500 milyon TL'lik taşınmaz satışına CHP’den Kanal İstanbul tepkisi geldi!

İnşaat sektöründeki maliyet artışları konut piyasasını daralttı!

Malatya'da 32 bin konut ve iş yeri inşa edilecek! Depremzedelere teslim müjdesi de geldi!