Kent Haberleri

Depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem bina dayanıklılığının ne kadar önemli olduğunu bir defa daha ortaya çıkardı. Peki depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? Yaşanan depremde herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve çöken bina olmadı

1999'da yaşanan büyük depremin ardından Düzce'deki binaların yüzde 75'lik kısmı yenilendi. Yaşanan depremde herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve çöken bina olmadı. 

Verilen detaylara göre, son sarsıntı büyük Marmara depremine karşı da tedbirlerin hızlandırılması gerektiğini bir defa daha anımsattı. Çünkü İstanbul'un bazı ilçelerinde sıfır binaların oranı yalnızca yüzde 3 civarında. Kentsel Risk Yönetimi Uzmanı Mimar Şevki Çatladı, mega kent İstanbul'un bina yaşı haritasını ve olası depremde hangi semtlerin risk altında olduğunu NTV'ye değerlendirdi. 

NTV'den Baran Bila'nın haberine göre, Düzce, 23 sene sonra yeniden büyük bir depremle sarsıldı. Fakat bu defa korkulan olmadı. 1999'daki deprem sonrasında alınan önlemler ve yapı stokunun yenilenmesi can kayıplarının da önüne geçmiş oldu.

Meydana gelen son sarsıntı büyük Marmara depremine karşı da tedbirlerin hızlandırılması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar 7 ve üzerinde bir deprem ile ilgili bir tarih veremiyor, fakat yüksek olasılıkla büyük Marmara depremi yakın bir gelecekte bölgeyi de etkileyecek. Dolayısıyla son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Söz konusu bu çalışma kentin tarihi bölgeleri ve eski semtlerinde daha zor. Çünkü yapılar iç içe ve binalar daha eski.

İŞTE MEGA KENT İSTANBUL'UN BİNA YAŞI HARİTASI

Yapılan bir araştırmaya göre;

-Sultanbeyli ilçesinde sıfır binaların oranı yüzde 45.  Sultanbeyli'de 30 yaş üzeri binaların oranı ise yüzde 1'i bile bulmuyor.

-Arnavutköy ilçesinde de yerleşimin yarıya yakınını yeni yapılar oluşturuyor. Arnavutköy ilçesinde sıfır bina oranı yüzde 43. 30 yaş üstü bina oranı da yüzde 0,1. 

-Beylikdüzü ve Çekmeköy ilçelerinde de benzer rakamlar dikkat çekiyor.

-Beylikdüzü ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 35 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: Yüzde 0,1

-Çekmeköy ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 32 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: Yüzde 0,1

Diğer bir taraftan mega kent İstanbul'un tarihi ilçelerinden Fatih'te binaların sadece yüzde 3'lük kısmı yeni inşa edilmiş durumda. 30 yaş üzeri apartmanların oranı da yüzde 61.

Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde de yeni binaların oranı yüzde 10'u geçmiyor. 30 yaş üzeri binaların oranı da yüzde 26 ile 39 aralığında.

-Fatih ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 3 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: Yüzde 61

-Şişli ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 5 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: 26

-Beşiktaş ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 7 / 30 Yaş Sütü Bina Oranı: 37

Beyoğlu ilçesi: Sıfır Bina Oranı: Yüzde 10 / 30 Yaş Üstü Bina Oranı: 39

Kentsel Risk Yönetimi Uzmanı Mimar Şevki Çatladı, mega kent İstanbul'un bina yaşı haritasını ve olası depremlerde hangi semtlerin risk altında olduğunu açıkladı. Şevki Çatladı, en yaşlı binaların Fatih, Adalar, Beyoğlu, Şişli ve sahil şeridindeki nüfusun en yoğun olduğu bölgeler olduğunu dile getirdi.

Şevki Çatladı, söz konusu bu bölgelerin bina yaşlarının ve nüfus yoğunluğunun da en yüksek olduğu ilçeler olduğunu dile getirerek, metrekare başına en fazla nüfusun düştüğü bölgelerin Bahçelievler, Güngören ve Bayrampaşa olduğunu söyledi.

Şevki Çatladı, bu alanların aynı zamanda zemininin kötü olduğu ve konut satış adetlerinin de yüksek bölgeler olduğunu dile getirerek, öncelikli müdahale edilmesi gereken yerlerin de bu ilçeler olduğunu kaydetti.

Yaptığı açıklamada depreme karşı kentsel dönüşüm kapsamında yeni yerleşim planlarının ve rezerv alanların oluşturulması gerektiğini dile getiren Şevki Çatladı, şehir merkezinde riskli bölgelerdeki nüfusu rezerv alanlara taşıyıp buradaki gayrimenkullerin dönüşümünün hızlı bir biçimde tamamlanmasının hayati derecede önemli olduğuna değindi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm konusunda da önerilerini peş peşe sıralayan Çatladı, finansal anlamda teşvikler, destekler hatta buradaki gayrimenkulleri bir fon altında toplayarak ve kentsel dönüşüm fonu oluşturarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rezerv alanlarda konut yaparken kent içindeki gayrimenkullerin takasını da mümkün kılabileceği pek çok model oluşturulabileceğini kaydetti.

Düzce'de 1999 yılında yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremde 845 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin kişi de yaralanmıştı.

Yıkılan veya ağır hasar alan ev sayısı ise 13 bin şeklinde kayda geçti.

Söz konusu depremden sonra ilgili kurumlar harekete geçti. Şehirdeki konutların büyük kısmı deprem yönetmeliğine göre yeniden yapıldı.

O seneden bu yana kentin yapı stokunun yüzde 75'lik bölümü de yenilendi. Uzmanlar bu sayede dün meydana gelen depremde büyük bir yıkım yaşanmadığını kaydediyor.

Düzce 5.9'luk deprem testini geçti! Kentsel dönüşüm hayat kurtardı!

Kandilli'den Marmara için şok açıklama! Beklenen büyük İstanbul depremi...

Düzce depremini bilen Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul depremi için de tarih verdi! Hemen bakın!