Eğitim

Depremde ölüme sebep olan binanın sorumlusu İbrahim Artvinli 15 ay hapis cezası aldı!

17 Ağustos depreminde 6 kişinin ölümünden sorumlu tutulan eski DYP milletvekili İbrahim Artvinli, 15 aylık cezası için cezaevine kondu

Eski Kocaeli DYP milletvekili ve DP GİK üyesi İbrahim Artvinli, 17 Ağustos 1999 depreminde 6 kişinin yaşamını yitirdiği binanın sorumlusu olduğu gerekçesiyle çarptırıldığı 15 aylık hapis cezası için tutuklanıp cezaevine konuldu. Kesinleşen karar nedeniyle aranan Artvinli, önceki gün bayramlaşmak için Bahçecik beldesindeki evine geldi. Durumu öğrenen polis eve giderek Artvinli'yi gözaltına aldı. Adliyeye çıkarılan Artvinli tutuklanarak Kocaeli Cezaevi'ne gönderildi. İbrahim Artvinli'nin, 1985 yılında Gölcük'te yaptırdığı 7 katlı bina 17 Ağustos depreminin ilk saniyelerinde yıkıldı. Binada yaşayan 6 kişi öldü. Binanın yıkılmasından sorumlu tutulan İbrahim Artvinli hakkında "taksirle adam öldürme" suçlamasıyla, 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava geçtiğimiz aylarda sonuçlandı ve Artvinli 1 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza da iyi halden 1 yıl 3 aya indirildi. Depremin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra çıkan kararı Artvinli ve avukatı temyiz etti. Ancak Yargıtay kararı onayınca Artvinli hakkında tutuklama kararı çıktı. Daha önceki açıklamalarında binanın yapımında kendisinin hiçbir fenni sorumluluğu olmadığını öne süren İbrahim Artvinli, siyasi bir kimlik taşıdığı için yargılandığını ve resmen infaz edildiğini öne sürmüştü.

YARGILANAN ÇOK, CEZA YOK
Yaklaşık 17 bin kişinin öldüğü Marmara depreminde yıkılan binalarla ilgili 6.286 kişi yargılandı. Bunlardan 198 kişinin ölümüne neden olduğu öne sürülen Veli Göçer'e verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezası kesinleşti. 5 yıldır tutuklu olan Veli Göçer'den başka Kocaeli'nde 6 bin kişi hakkında soruşturma açıldı. Yargılanan 4 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, sadece 2 kişi cezaevine girdi. Bu arada Kocaeli İhsaniye Belediye Başkanı Ahmet Levent de 1.5 yıl hapis cezası aldı. Yalova'da ise aralarında yapı denetim ve imar yetkililerinin de bulunduğu 360 kişiye dava açıldı. Bunlardan halen Yalova Belediye Başkanlığı yapan müteahhit Yakup Koçal'ın da aralarında bulunduğu 54 kişi tutuklandı. Ancak onlar da 3 yıllık sürede tahliye oldu. Sakarya'da ise yargılanan hiçbir müteahhide ceza verilmedi.
Abbas ÇAKAR/Sabah