Kent Haberleri

Depremde yıkılan konutların kredisi nasıl ödenecek? Sigorta ödemeleri konut fiyatlarından düşük kalıyor!

Depremzedeler şimdi ev kiralarının yüksekliğinin karşısında, yıkılan evlerinin kredisini nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. İşte ayrıntılar... Depremzedeler şimdi ev kiralarının yüksekliğinin karşısında, yıkılan evlerinin kredisini nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı

Deprem felaketinden sonra yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan depremzedeler, gittikleri kentlerde de yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kaldı. Depremzedeler şimdi ev kiralarının yüksekliğinin karşısında, yıkılan evlerinin kredisini nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. 

Konutlarından geriye borçları kalan depremzedelere metrekare başına yapılması planlanan sigorta ödemesi ise evlerinin güncel fiyatlarından düşük kaldığı ileri sürüldü. 

Bunun yanı sıra, sigorta ödemelerinin konut kredi borçlarını karşılayabileceğine de dikkat çekiliyor. 

Depremde yıkılan konutların kredisi nasıl ödenecek? Sigorta ödemeleri konut fiyatlarından düşük kalıyor!

Sözcü'den Hülya K. Oruçoğlu'nun haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özgür Karabat, "Depremzedelerin borçlandırılması kabul edilemez yardım paralarıyla konut yapın" ifadelerini kullanarak, gündemdeki soruna tepkilerini dile getirdi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği açıklamasında, 1 milyon 700 bin binanın incelendiğine dikkat çekerek, 653 bin konutun acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı durumda olduğunun altını çizmişti. Bakan Kurum, orta hasarlı binaların da ağır hasarlı statüye koyulduğunun altını çizdi. 

3 milyar liralık hasar ödemesi 

Türkiye Bankalar Birliği de deprem felaketinin etkilediği 10 şehirdeki banka müşterilerinin kredi ödemelerinin 6 ay ertelendiğini duyurmuştu. 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise bugüne kadar 326 bin 895 hasar ihbarı alındığını ve bu kapsamda 3 milyar liralık hasar ödemesi yapıldığını duyurdu. Ayrıca 2022 senesinde yapılan değişiklik ile DASK teminat tutarı yükseltilmiş ve bir konut için ödenecek en yüksek tutar 640 bin lira şeklinde belirlenmişti. 

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, toplanan yardım paraları üzerinden depremzedelerin karşılaştığı konut sorununa değindi. 

Konutların 20 sene taksitle depremzedelere satılacağını dile getiren Özgür Karabat, açıklamasında "Toplanan yardım paraları ne oldu? Metrekare maliyeti piyasa şartlarında 13-14 bin TL'yi buluyor. Çevre Bakanlığı, bunu 7 bin TL olarak açıkladı. TOKİ de yüzde 40 sübvanse ederek konut yaptığını söylüyor" ifadelerini kullandı.

7 bin lira üzerinden bir hesap yapıldığında, Türkiye Tek Yürek kampanyası ile 115 milyar lira toplandığının altını çizen Karabat, diğer yardımlarla 120 milyar lira tutar olduğuna, bu parayla da 100 metrekareden 170 bin konut inşa edilebileceğine dikkat çekti. 

Hafif hasarlı konut sahipleri dikkat! Ödemelerle ilgili çok önemli açıklama!

Prof. Dr. Ahmet Ercan o bölgeyi uyardı: 6.2 ile 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Son dakika!

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenmeli!

İstanbul'da 30 sene içinde deprem olacak mı? Uzman isim peş peşe açıkladı! İstanbul depremi 7.3 şiddetinde...